latinica  ћирилица
24/06/2015 |  16:50 | Аутор: РТРС

Сутра наставак посебне сједнице НС РС (ВИДЕО)

Расправа на осмој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске завршена је за вечерас. Наставак сједнице заказан је сутра у 10.00 часова
Народна скупштина Републике Српске - Фото: СРНА
Народна скупштина Републике СрпскеФото: СРНА

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске одржава се само са једном тачком дневног реда - Информација о наводној "куповини" народних посланика приликом избора Владе Републике Српске. Ова сједница одржава се на приједлог 39 посланика опозиције, а засједање су подржали и посланици владајуће коалиције. Сједници присуствује предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Након уводног излагања Драгана Чавића о спорном аудио снимку посланицима се обратио и специјални тужилац Миодраг Бајић од кога је затражено појашњење због чега је обустављена истрага у вези са спорним аудио-материјалом.

Бајић је појаснио да је могуће вјештачити само оригинални снимак који је по наредби Суда БиХ враћен порталу Кликс који га је и објавио.  Рекао је да је и поред отежавајућих околности Специјално тужилаштво саслушало свједоке, између осталих и предсједницу Владе Републике Српске. На основу детаљних анализа, Специјално тужилаштво је због недостатка доказа обуставило истрагу.

Упркос детаљном образложењењу специјалног тужиоца, посланик Напредне српске Адам Шукало је на рад овог тужилаштва упутио критике.

- Посебна сједница НС РС је обична фарса опозиције, која без аргумента, покушава да дестабилизује рад републичког парламента, рекао је на прес конференцији у Народној скупштини посланик СНСД-а Игор Жунић.

- Ово је трошење времена и новца, јер ово засиједање грађане Републике Српске коштало најмање 50.000КМ, рекао је Жунић и додао да су посланик НДП-а и бивши предсједник РС Драган Чавић и посланик ПДП-а Бранислав Бореновић, у неколико наврата , пуштањем материјала који је прибављен на незаконит начин, ометали рад Народне скупштине.

- Снимати тајно премијера је кривично дјело које се може поистовјетити с државним ударом, рекао је Жунић. Жунић је додао да опозиција свакодневно пријети "некаквим протестима" и да има скупштинску већину. На тај начин покушава да дестабилизује институције Републике Српске. Додао је да је скупштинска већина стабилна што се и данас потврдило на четвртој редовној сједници усвјањем преосталих тачака дневног реда ове сједнице. 

Став Владе је да је овај снимак о наводној "куповини" посланика нанио огромну штету Републици Српској. Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић је рекао да је неспорна чињеница да је Специјално тужилаштво Републике Српске онемогућено у обављању свог посла. Потпредсједница Владе РС Сребренка Голић је рекла да је прислушкивање политичког званичника, предсједника Владе само начин дестабилизације.

Посланик СНСД-а Душица Савић сматра да је спорни аудио-материјал на коме се говори о "куповини" посланика достављен сарајевском порталу да надлежне институције у Српској не би могле да ураде свој посао.

Савићева је затражила да опозиција, уколико зна да је аудио-снимак аутентичан и гдје се налази, достави тај снимак Специјалном тужилаштву Републике Српске.

Пренос можете пратити на РТРС плус

----

Предсједник НС РС Недељко Чубриловић дао је десетоминутну паузу након које се очекује почетак Посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске. Пренос можете пратити на РТРС плус.

Шефови клубова посланика СНСД-а и ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић и Споменка Стевановић сматрају да је апослутно непотребна посебна сједница парламента на којој би требало да буде разматрана информација о "куповини" посланика приликом избора Владе Српске.

Вишковић је оцијенио да је материјал који је достављен за ову сједницу веома лош.

Стевановићева је нагласила да нема смисла одржавати посебну сједницу, јер су надлежне правосуде институције обуставиле истрагу о спорном аудио материјалу на којем се говори о куповини посланика.

- Основни циљ опозиције је оповргавање легитимитета скупштинске већине и Владе Републике Српске. Овдје је проблем Изборни закон БиХ који је веома лош, рекла је Стевановићева.

Посланик СНСД-а Душица Савић рекла је да СНСД једва чека посебну сједницу парламента на којој ће бити изнесено мноштво детаља који до сада нису били познати грађанима Српске.

- Тиме ћемо потпуно демаскирати овај циркус који опозиција прави од Републике Српске и од свих нас", истакла је Савићева новинарима у Бањалуци, у паузи скупштинског засједања.