latinica  ћирилица
25/06/2015 |  08:55 | Аутор: СРНА

Милићевић: БиХ остаје без новца од ММФ-а

Федерални министар финансија Јелка Милићевић изјавила је да БиХ више не може рачунати на новац Међународног монетарног фонда, због чега ће власти морати да траже алтернативе и да смањују трошкове и одређене капиталне трансфере.
Јелка Милићевић - Фото: Screenshot/YouTube
Јелка МилићевићФото: Screenshot/YouTube

"Знали смо већ у првој мисији да ММФ има много услова и да их нећемо моћи лако да испунимо, тако да нисмо сједили скрштених руку. Али, сада је јасно да ћемо велике проблеме морати да ријешимо без ММФ-а", рекла је Милићевићева за "Дневни аваз".

Према њеним ријечима, ребаланс федералног буџета ићи ће у правцу смањења трошкова, односно трансфера и капиталних трансфера, а власт мора енергичније кренути у реформе и резове, прије свега у реформу јавне управе, као и закона о раду.

"Мораћемо другачије поставити фискалну стабилност и реформу јавне управе ако мислимо себи добро. Сами себи ћемо морати да одредимо те термине, ако мислимо да преживимо", упозорила је Милићевићева.

Она је потврдила да ће, највјероватније, бити одгођена исплата подстицаја у привреди, као и стварање повољнијих предуслова за стабилније пуњење буџета.

"У овом тренутку ми нисмо озбиљни партнери ММФ-а у смислу реформи за које они виде да су нам неопходне", каже Милићевићева.

Дефицит у Федерацији БиХ износи 646 милиона КМ.