latinica  ћирилица
25/06/2015 |  11:42 | Аутор: Глас Српске

Ризвановића у самици чувају стражари

Ален Ризвановић (26) поријеклом из БиХ, који је аутомобилом у Грацу усмртио три особе и повриједио више од 30, смјештен је у самици у притвору у Грацу гдје га будним оком чува већи број чувара.

Обезбјеђење је појачано како би био избјегнут могући напад затвореника, али и могућност да он нападне остале, јер још није утврђено да ли постоји психичко обољење.

Он је током саслушања пред судијом тврдио да је чуо гласове у глави и да мисли да га прогањају Турци.

- Судија је на основу личног утиска приликом испитивања оптуженог одлучио да одбије захтјев да Ризвановић буде смјештен на психијатрију и донио одлуку да му одреди притвор - рекао је портпарол Тужилаштва у Грацу Кристијан Крошл.

Поједини свједоци које је до сада испитала полиција тврде да је Ризвановић био склон строжем тумачењу ислама. Међутим, ово нико у полицији није потврдио нити демантовао.

Иако су на почетку тврдили да је ријеч о нападачу који је психички болесник, поједини аустријски медији пишу да је ово био добро испланиран напад, јер је он изашао и напао ножем пар који није успио да убије возилом.

Крошл је испричао да су мушкарац и дјечак који су убијени имали повреде као када неког на аутопуту удари аутомобил при великој брзини.

Аустријска полиција испитала је и његову супругу која је током испитивања тврдила да је имала проблеме с њим јер је захтијевао да носи мараму, што је она одбијала. Зато ју је физички малтретирао неколико пута. Задњих петнаестак дана њих двоје су због ових проблема живјели одвојено и он се вратио родитељима, а она преселила у други стан.

Током провјера полиција је утврдила да је он више пута до сада пријављиван због породичног насиља, а да је прије неког времена од њега одузета полуаутоматска пушка за коју је имао оружни лист, али због честих пријава против њега полиција је одлучила да му је одузме.

Оно што инспекторе који раде на овом случају посебно збуњује јесте то што током досадашње истраге нису пронашли његов мобилни телефон и лаптоп. Једино што је пронађено су СИМ картице и већи број ЦД-ова који су заплијењени и послати на вјештачење.

У истрази полиција планира да саслуша око 150 свједока и жртава, а изузети су снимци камера из улица којима је он прошао својим теренцем, као и велики број фотографија.

Аустријска полиција затражила је од колега у БиХ да провјере да ли је имао контакте с неким у тој држави.

Ризвановић се 20. јуна теренцем "даеву" при брзини већој од 150 километара на сат намјерно забио у људе на пјешачкој зони у једној улици у центру Граца. У лудачком походу убио је три особе, међу којима је држављанин БиХ Џемал Долић, а повријеђено је више од 30 особа. Међу погинулима су дијете и жена. Полиција још није утврдила идентитет жене која је настрадала јер није имала документа код себе. Међу повријеђенима је и Долићева супруга, а вјенчали су се само седам дана раније. Ризвановић је изашао из возила и почео да напада ножем шокиране пролазнике. Убрзо је савладан и ухапшен. На мјесто несреће веома брзо је стигло око 60 возила Хитне помоћи и четири хеликоптера, који су превозили теже повријеђене.

Јуче су аустријски медији објавили снимак на којем се види аутомобил који великом брзином пролази кроз улицу у којој су убијене три особе.