latinica  ћирилица
25/06/2015 |  17:18 | Аутор: СРНА

СМ БиХ: Усвојени пројектни приједлози из ИПА 2015.

Савјет министара БиХ данас је усвојио пројектне приједлоге који сачињавају приједлог ИПА 2015. програма за БиХ вриједног 37,2 милиона евра.
Сједница Савјета министара БиХ - Фото: СРНА
Сједница Савјета министара БиХФото: СРНА

Дирекција за европске интеграције доставиће приједлог ИПА 2015. пакета за БиХ Европској комисији заједно са радним верзијама три планска документа за секторе "Јавна управа", "Унутрашњи послови", "Правда и основна права" из пакета ИПА 2015–2017, саопштено је из Савјета министара.

Претходно је Савјет министара БиХ упознат о радним верзијама ова три планска секторска документа и задужена је Дирекција за европске интеграције да организује и у сарадњи с надлежним институцијама, поштујући уставне надлежности, редовно ажурира и дорађује ове документе узимајући у обзир и коментаре Европске комисије.

Дирекцији за европске интеграције наложено је да настави организацију процеса припреме радних верзија секторских планских докумената за преостала два сектора из ИПА два, и то за секторе "Конкурентност и иновације: стратегије локалног развоја", те "Образовање, запошљавање и социјалне политике", а према смјерницама и роковима Европске комисије.

Министарство спољне трговине и економских односа и Министарство цивилних послова задужени су да као ресорне институције, поштујући уставне надлежности, координишу израду појединачних секторских планских докумената за програмирање ИПА два.

Задужене су ресорне институције да, у складу с уставним надлежностима, успоставе и координишу рад секторских радних група за припрему секторских планских докумената за програмирање ИПА два путем којих ће се припремити појединачни секторски плански документи за кориштење средстава ИПА два у задатим роковима и у складу с планом и инструкцијама Дирекције за европске интеграције.

Министарство иностраних послова БиХ задужено је да у билатералним сусретима на највишем нивоу од надлежних органа Хрватске и ЕУ затражи испуњавање преузетих уговорних обавеза у вези с формирањем мјешовитих комисија које предвиђају Члан четири Уговора о граничним прелазима и Члан 14 Споразума о пограничном саобраћају између двије државе, узевши у обзир и озбиљност посљедица које могу проистећи због њиховог непостојања.

Мјешовите комисије нису формиране више од 16 мјесеци од споразумима предвиђеног рока иако је БиХ још 19. марта 2014. године именовала представника БиХ у састав мјешовитих комисија.

Савјет министара и Предсједништво БиХ раније су усвојили закључке којима се покреће иницијатива за измјену Уговора о граничним прелазима између БиХ и Хрватске, али се процедура измјене оба споразума може покренути тек након отпочињања рада и одржавања првих састанака мјешовитих комисија за праћење провођења Уговора о граничним прелазима и Споразума о пограничном саобраћају између двије државе.