latinica  ћирилица
26/06/2015 |  08:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Добар почетак Шекспир феста у Чортановцима

У Чортановцима је синоћ почео 2. Шекспиров фестивал у Србији и то на најљепши начин - успјешном премијером домаће представе „Перикле”.
Шекспир фест у Чортановцима (Фото: sekspirfestival.org) -
Шекспир фест у Чортановцима (Фото: sekspirfestival.org)

Фестивал није имао званично отварање са говорима, већ је у првом плану био Шекспир и то његово до сада код нас неизвођено дјело, које је режирао иницијатор и директор ове манифестације Никита Миливојевић.

У фестивалској продукцији на сцени на отвореном, на обали Дунава, наступио је разиграни ансамбл Шабачког позоришта. Предводио га је, у улози шармантног наратора, млади глумац Владимир Милојевић.

Са пуно духовитих детаља и маштовитих редитељских и сценских решења приказане су авантуре фиктивног лика Перикла, једна невјероватна одисеја која подсјећа на бајку.

За потребе фестивала у дворишту Виле Станковић, које личи на средњовековни замак, постављене су солидне трибине са око 300 мјеста и сва су била попуњена. Задовољна публика је на крају двосатне представе дугим аплаузом поздравила велики ансамбл и редитеља.

У гледалишту су били и представници Глоб театра из Лондона, који је прошле године са својим „Хамлетом” отворио први Шекспиров фест у Чортановцима.

Фестивал траје до 30. јуна, а наредних вечери Бјелоруско слободно позориште из Минска извешће „Краља Лира” у режији Владимира Шчербања, позоришна група „Кататонија” из Техерана гостоваће са „Магбетом” у режији Хосејна Ношира, док ће Народно позориште Битољ доћи са „Отелом”.