latinica  ћирилица
27/06/2015 |  12:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва- Филм "Енклава" добио награду публике

Филм "Енклава", редитеља и сценаристе Горана Радовановића, публика реномираног Међународног филмског фестивала у Москви прогласила је за најбољи у такмичарском програму.
Сцена из филма "Енклава" (Фото: moscowfilmfestival.ru) -
Сцена из филма "Енклава" (Фото: moscowfilmfestival.ru)

Филм је добио изузетно високу оцјену публике у јакој такмичарској селекцији - чак 4,74 од максималних 5.

- Награда публике је посљедица потресно емотивне реакције гледалаца који су на отварању московског фестивала овацијама испратили крај нашег филма. Атмосфера се није разликовала од премијере на ФЕСТ-у у Сава центру или од премијере у Звечану 17. марта. Уз ту драгоцјену награду, као и уз позитивне критике у међународној штампи, које су филм сврстале у једно од највећих открића Фестивала, као и десетине позива на интернационалне фестивале - наша осмочлана екипа пуног срца вратила се из Москве у Београд - изјавио је поводом награде Радовановић.

"Енклава" је 20. јуна отворила такмичарски програм 37. Медјународног филмског фестивала у Москви чији је предсједник Никита Михалков. У такмичарском програму приказано је 12 филмова из Данске, Русије, Ирана, Шпаније, Либана, Јапана, Финске, итд.

"Енклава" је добила и награду жирија критике Српског огранка Фипресци, који је филм прогласио за најбољи у селекцији Српски филм.

Филм обрађује тему српске заједнице која је остала на Косову да живи у малим изолованим заједницама - енклавама, јединственим у цијелој Европи, које чувају припадници полиције УН и ЕУ. Ограничени да живе на скученом простору, Срби који су остали на Косову и Метохији живе веома тешко. Прави проблем настаје када неко премине у енклави, јер се гробље налази ван ње, на непријатељској територији.

У овој причи, уз много перипетија, један старац ће ипак бити сахрањен захваљујући свом десетогодишњем унуку који се усудио да учини нешто немогуће за обје заједнице на Косову, српску и албанску: да заволи и стекне пријатеља на супротној страни. Филм Енклава је вјечна и поучна прича о праштању и љубави.

Главни глумци у филму, поред Небојше Глоговца, Анице Добре, Ненада Јездића и Миодрага Кривокапића, су и два дјечака са Косова, из енклава, Филип Шубарић и Денис Мурић, који је послије фасцинатног дебитовања у "Енклави" заиграо и у филму "Ничије дијете". Поред њих играју и Горан Радаковић, Мето Јовановски (Македонија), Чун Лаићи (Косово), као и дјеца са Косова Ненад Станојковић и Милан Секулић. Дјеца-глумци са Косова доприносе аутентичности филма и непосредно преносе емоцију ове приче.