latinica  ћирилица
27/06/2015 |  15:00 | Аутор: СРНА

Приједор- Почела "Школица литературе и луткарства"

У Приједору је данас одржана прва радионица у оквиру пројекта "Школица литературе и луткарства", чији је циљ да популарише читање и луткарско позориште које не постоји у овом граду.
Приједор: "Школица литературе и луткарства" - Фото: СРНА
Приједор: "Школица литературе и луткарства"Фото: СРНА

Планирано је да буду одржане четири радионице, које ће обухватити читање и причу дјеце о томе шта су прочитали и које би ликове представили у луткарској представи. У оквиру радионица биће направљене лутке према ликовима и причи коју су дјеца замислила, те припремљена представа која ће на крају бити приказана.

Радионицу су организовале Народна библиотека "Ћирило и Методије" и Удружење Жене у умјетности. Њен рад дијелом финансира и Градска управа Приједор. Предсједник Удружења Жене у умјетности, Биљана Анђелић, каже да је намјера да окупе и едукују што више одраслих, васпитача, професора и дјеце, те покажу везу између литературе и луткарства. Она је навела да ће по завршетку школице бити дефинисан један број најталентованијих и најзаинтересованијих међу одраслима и дјецом, што ће чинити сталну луткарску сцену класичног луткарског театра.

Ово удружење у Приједору постоји од 2012. године и чини га двадесетак чланова. Оно располаже са двадесетак великих лутака, по угледу на шпанске фаље из тамошњих уличних театара.

- Наше лутке су постале дио скоро свих манифестација, као вид умјетничког маркетинга. Ми изводимо и представе јер су лутке превише скупе да би стајале, већ треба да буду на улици, па смо слободни да кажемо да Приједор једини у ширем окружењу има и свој улични театар - каже Анђелићева.

"Школица литературе и луткарства" трајаће до краја љета, након чега организатори најављују премијеру луткарске представе, као конкретан и видљив резултат овог пројекта.