latinica  ћирилица
28/07/2015 |  13:15 | Аутор: ТАНЈУГ

НАТО солидаран са Турском, безбједност Алијансе недјељива

Партнери Турске у НАТО изражавају "снажну солидарност" са том државом и безбједност Алијансе је недјељива, наводи се у данашњем саопштењу НАТО.
НАТО - Засједање због Турске (фото: www.nato.int) -
НАТО - Засједање због Турске (фото: www.nato.int)

Амбасадори земаља чланица НАТО "снажно осуђују терористичке нападе против Турске и изражавају саучешће турској влади и породицама" погинулих у недавним терористичким нападима, стоји у саопштењу.

- Тероризам представља директну пријетњу безбједности држава НАТО и међународној стабилности и просперитету. То је глобална пријетња која не познаје границе, националност или вјеру - изазов против кога међународна заједница мора да се бори и рјешава га заједно, додаје се у саопштењу.

Саопштење је издато након хитног састанка у сједишту НАТО сазваног како би се саслушала Турска у изношењу пријетње са којом се суочава од екстремиста Исламске државе и акција које предузима као одговор, пренио је АП.

Данашњи састанак је тек пети те врсте од кад је основан НАТО, на челу са САД, прије 66 година.

У обраћању, прије састанка, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је рекао да је сасвим оправдано одржавање састанка, с обзиром на нестабилност на граници Турске у југоисточном прагу НАТО.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган поручио је данас да његова земља неће одступити у борби против тероризма и да ће одлучно наставити са операцијама против курдских сепаратиста и екстремиста Исламске државе.

НАТО споразум омогућава земљама чланицама да траже хитне консултације, ако сматрају да им је угрожен територијални интегритет, политичка независност или безбедност.