latinica  ћирилица
31/07/2015 |  11:46 | Аутор: СРНА

Стратегија за реформу сектора правде "на чекању" због министара из СДА

Савјет министара БиХ, на захтјев министара из СДА, одгодио је изјашњавање о Стратегији за реформу сектора правде у БиХ за период 2014-2018. година, због чега нису испуњени услови да ЕУ настави да преноси ИПА средства БиХ којима би био финансиран појачан рад на предметима ратних злочина.
Сједница Савјета министара БиХ - Фото: СРНА
Сједница Савјета министара БиХФото: СРНА

Срна сазнаје да је Савјет министара БиХ на јучерашњој сједници у Сарајеву разматрао текст Стратегије, али да су након дуже раправее и инсистирања министра правде БиХ Јосипа Грубеша на усвајању овог документа, министри из СДА тражили да се одгоди изјашњавање, "ради додатног усаглашавања".

Одгађањем усвајања Стратегије нису створени услови да ЕУ настави да преноси ИПА средства БиХ из друге транше намијењене за смањење броја неријешених предмета ратних злочина, којима се финансира додатно особље у правосуђу на предметима ратних злочина.

На радно - консултативном састанку, који је одржан половином маја у Бањалуци, министар правде Републике Српске Антон Касиповић, ресорни федерални министар Мато Јозић и представници Делегације ЕУ у БиХ, Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Министарства правде БиХ усагласили су текст Стратегије за реформу сектора правде за период 2014-2018. година.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма који се годинама залаже за процесуирање ратних злочина, посебно оних које су починили муџахедини током рата у БиХ, оцијенио је да СДА, на челу са својим предсједником Бакиром Изетбеговићем, намјерно на сваки могући начин опструише рад на предметима разних злочина.

- Они то раде намјерно са јасним циљем да заштите злочинце из својих редова, али и оне који су по њиховом налогу или у договору са њима вршили или заташкавали најстрашније ратне злочине током рата у БиХ, попут Шефика Џаферовића и Шемсудина Мехмедовића - упозорио је Галијашевић.

Он наглашава да руководство СДА, иако је текст Стратегије за реформу сектора правде у БиХ већ усаглашен, тражећи додатно усаглашавање, настоји да "купи" вријеме за осмишљавање "излазне стратегије" ако захтјеви Републике Српске када је ријеч о правосуђу, буду прихваћени.

- Процесуирање свих који су чинили злочине над Србима један је од четири захтјева које је руководство Српске, које предводи предсједник Милорад Додик, поставило као услов за неодржавање најављеног референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Ако би тај захтјев био прихваћен, а Стратегија усвојена у договореном облику, СДА и злочинци из њених редова нашли би се у великом проблему - истиче Галијашевић.

Он је нагласио да је због тога веома важно пратити наредне потезе СДА о овом питању и позвао и представнике међународне заједнице да својим ауторитетом утичу на бошњачке политичке лидере да се коначно суоче са злочинцима из "својих редова".

- Само се праведним процесуирањем свих који су чинили ратне злочине може доћи до мирне будућности народа који живе на овим просторима. Многима су "пуна уста" приче о помирењу и суочавању са прошлошћу, али се мало тога конкретно ради. То се мора промијенити, а посебно у садашњим околностима озбиљних пријетњи од ектремиста попут оних из "Исламске државе", којима је БиХ одавно на мети - закључио је Галијашевић.