latinica  ћирилица
31/07/2015 |  11:57 | Аутор: СРНА

ЕУ: Закон у складу са принципима Уније

Делегација ЕУ у БиХ оцијенила је данас да је приједлог Закона о раду који је представила Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ разуман, уравнотежен и у складу са принципима ЕУ, уз констатацију да сви имају право на слободу мирног окупљања с циљем јавног изражавања одређених ставова и неслагања

- Нови закон о раду важна је иницијатива - не само у ФБиХ, него за цијелу земљу. Тај закон је, такође, битан дио плана и програма реформи који су прошле седмице усвојили сви нивои власти у БиХ - саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

У саопштењу се подсјећа да је усвајању реформске агенде претходило потписивање изјаве у фебруару којом се 14 главних политичких странака у БиХ обавезало на предузимање озбиљних економских и социјалних реформи, укључујући и реформу тржишта рада.

- Сада је вријеме да политички актери проведу те обавезе. У вријеме када је 60 одсто младих без посла, а укупна стопа незапослености је међу највишима у Европи, ово је неопходан избор - поручују из Делегације ЕУ.

Коментаришући забринутост неких људи да реформа стандарда рада може утицати на њих, из Делегације ЕУ изражавају оптимизам да ће нови закон о раду пружити много нових могућности запошљавања, као што је то случај у другим земљама, попут Италије и Србије, које су недавно усвојиле сличне законе.

- На владама и институцијама БиХ је да одлуче о конкретним детаљима новог закона о раду у складу са демократским процедурама - наводи се у саопштењу и додаје да би циљ требало да буде конкурентнија и спремна за раст економија уз заштиту основних права радника.

У Делегацији ЕУ изражавају увјерење да нови закон да је важна побољшања радничких права, попут значајно већег породиљског и родитељског допуста.

-  Активно учешће грађана је битно за здраву демократију, било путем избора или других демократских процеса, а такође је важно и за процес интеграције у ЕУ. Сви имају право на слободу мирног окупљања, с циљем да јавно изразе одређене ставове и неслагања - закључује се у саопштењу.