latinica  ћирилица
03/10/2015 |  20:45 | Аутор: СРНА

Отворен 14. фестивал позоришта за дјецу

Премијером представе "Одисеј - сан о повратку" у Дјечијем позоришту Републике Српске вечерас је отворен 14. Међународни фестивал позоришта за дјецу, на којем учествује 13 театара из 10 земаља.
Међународни фестивал позоришта за дјецу - Фото: СРНА
Међународни фестивал позоришта за дјецуФото: СРНА

Директор Дјечијег позоришта Предраг Бјелошевић рекао је да је ова манифестација ове године много више од фестивала јер Дјечије позориште у овој сезони обиљежава 40 година професионалног рада.

"Самим тим, сви гости су нам некако још дражи јер испуњавају велику наду, не само нас у Дјечијем позоришту, већ и генерација оних који су радили у овој кући, али и дјеце која су овдје стицала основна знања о култури", рекао је Бјелошевић.

Он је навео да ће у такмичарском дијелу Фестивала учествовати дјечија позоришта из Аргентине, Пољске, Њемачке, Словеније, Словачке, Хрватске, Србије, Бугарске, Турске и БиХ, док ће Дјечије позориште Републике Српске извести двије представе ван конкуренције.

У оквиру Фестивала биће отворена и изложба Карађоз лутака "Од учитеља до ученика" традиционалног турског театра сјенки.

"Послије Измира ово је први њихов излазак у свијет, а први пут на свијету постављене су Карађоз лутке које су дуже од једног метра", рекао је Бјелошевић.

Редитељ представе позоришта домаћина "Одисеј - сан о повратку" Бисерка Колевска рекла је да представа говори о томе да људи треба да живе као хероји и да имају сан.

"Занимљиво је не само то да имамо љубав између Одисеја и Пенелопе, већ и то како се богови играју људима, али и да су људи некад бољи од богова ако имају љубав", рекла је Колевска.

Представе у оквиру фестивала, који ће трајати до 7. октобра, биће игране на сценама Дјечијег и Народног позоришта Републике Српске, а цијена улазнице је шест КМ.

Осим представа, током фестивала биће одржане и двије радионице "Карађоз и руке дјетета".