latinica  ћирилица
20/11/2015 |  08:20 | Аутор: СРНА

Брчко: Отворени 32. Регионални сусрети позоришта

У Брчком су отворени 32. Регионални сусрети позоришта на којима ће публика у такмичарском дијелу програма моћи да погледа осам представа.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Селектор 32. Сусрета позоришта Предраг Бјелошевић рекао је да су представе, које су уврштене у такмичарски репертоар, огледало наше стварности.

"Вјерујем да ће публика у Брчком уживати у програму који смо им приредили. Одабрао сам представе које никога неће увриједити", напоменуо је Бјелошевић.

Ову културну манифестацију синоћ је отворио градоначелник Брчког Анто Домић који је брчанској публици пожелио да ужива у глумачким креацијама и да се бар привремено удаљи од суморне свакодневице.

Сусрети су отворени представом "Каубоји" Народног позоришта из Кикинде. Представу је на текст Саше Аночића режирао Кокан Младеновић.

Говорећи о ликовима који играју у представи, глумац Бранислав Чубрило рекао је да је ријеч о групи маргиналаца који покушавају да нешто учине од својих живота.

Званичном отварању сусрета претходила је изложба позоришних докумената - плаката, публикација и фотографија о дјелима Данила Киша, Исака Самоковлије, Дервиша Сушића и Твртка Куленовића, чија су дјела уткана у брчански позоришни фестивал.

"Ове године навршава се 80 година од рођења Данила Киша и Твртка Куленовића, 90 година од рођења и 25 година од смрти Дервиша Сушића, те 60 година од смрти Исака Самоковлије. Обиљежавање тих годишњица је прилика да се подсјетимо на дјела наших истакнутих писца која су имала запажене инсценације на позорницама широм бивше Југославије", рекао је театролог Срђан Вукадиновић.

У оквиру такмичарског програма вечерас ће наступити глумачки ансамбл Народног позоришта Београд са представом "Бела кафа".