latinica  ћирилица
20/11/2015 |  17:01 ⇒ 17:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Контроверза око избора кадидата Њемачке за Евросонг

Најавом да ће Њемачку на такмичењу за пјесму Евровизије, које ће идуће године бити одржана у Шведској представљати Ксавје Наиду, њемачки јавни сервис АРД изазвао је бујицу негодовања на друштвеним мрежама и у медијима.
Ксавиер Наиду (фото: www.berlin-programm.de) -
Ксавиер Наиду (фото: www.berlin-programm.de)

Популарни Р&Б умјетник индијског и афричког поријекла, чији су поједини стихови тумачени као антисемитски и хомофобични, изабран је одлуком жирија њемачке телевизије да буде лице Њемачке на Евросонгу 2016.
 "Да ли је Ксавје Наиду права особа за Евровизију?", пита се данас високотиражни немачки лист Билд, позивајући познате личности и политичаре да се изјазне поводом његовог избора.
 Наиду је 2012. критикован у медијима и јавности због песме "Wo sind" (Гдjе су) због тога што у њој изједначава хомосексуалце и педофиле.
 На прошлогодишњој годишњици уједињења Њемачке, пјевач је изазвао контроверзу појавивши се на скупу групе Рајхсбургер чији чланови промовишу успостављање Њемачког Рајха у оквиру граница из 1937. које обухватају велике дијелове данашње Пољске и бивших совјетских република.
 У пјесми која је објављена 2008. у вријеме финансијске кризе, Наиду спомиње њемачко-јеврејску банкарску породицу Ротшилд, називајући је "Baron Deadschild", што је погрдни израз на јидишу.
 "И момак и одлука су невјероватни", изјавио је за Билд Јоханес Карс из Социјалдемократске партије.
 "За мене је ова номинација проблематична", казала је Анета Кахане, представница фондације Амадеу Антонио која се залаже за људска права.
 "Лично га познајем. То је фин момак. Али, то није довољно. Мора да се јавно изјасни о нескладу између оног што јесте и оног што пише", објаснила је она. 
 Нису, међутим, сви против Наидуовог избора. Њемачка певачица Никол, која је 1982. године била прва која донијела својој земљи побједу на Евровизији, сматра, пак, да је избор Ксавјеа Наидуа сасвим у реду:
 "Сигурна сам да ће Ксавје бити достојан представник на Евровизији. Јако волим његову музику и мислим да је сјајно што један етаблирани умјетник има храброст да се такмичи на међународној сцени".
 Наиду (44) је један од најпопуларнијих њемачких музичара чији се албуми продају у милионским тиражима.
 Њемачка је на пјесми Евровизије досад побиједила два пута, 1982. и 2010. године. Ове године је завршила такмичење са нула поена.
 Наредно такмичење за пјесму Евровизије одржаће се 10, 12. и 14. маја у Ериксон Глоуб Арени у Стокхолму.