latinica  ћирилица
20/11/2015 |  19:04 | Аутор: Вечерње новости

Н.Сад- "На Дрини ћуприја" први пут на сцени на прољеће

Познати позоришни редитељ Кокан Младеновић режира најславније дјело Иве Андрића. Премијера је предвиђена за март идуће године.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Најславније дјело наше књижевности, "На Дрини ћуприја" нобеловца Иве Андрића, на прољеће ће се први пут наћи на српској позоришној сцени: Кокан Младеновић почиње рад на представи 15. јануара у Новом Саду, а премијерно извођење планирано је за март. Угледни театар ставља на репертоар познати наслов на приједлог редитеља, који ради и драматизацију текста.

- "На Дрини ћуприја" један је од мојих омиљених романа. Ако постоји "црна кутија" пада који нам се десио, записана је у овом роману - кратко коментарише Младеновић, још не откривајући коме ће повјерити главне улоге.

У Центру за културу Свилајнац, синоћ је одиграна српска премијера представе "Јулије Цезар" Виљема Шекспира, у Младеновићевој режији. Прво извођење било је љетос на будванском фестивалу "Град театар" (представа је рађена у копродукцији са свилајначким културним центром), а од 24. новембра биће на сталном репертоару сомборског Народног позоришта. Улогу Брута игра Сергеј Трифуновић, Марка Антонија и Јулија Цезара Саша Торлаковић, Касије је Бранислав Трифуновић, Октавија и Каска игра Марко Марковић, а Порцију и Калпурнију Јелена Минић.

Како наводе Вечерње новости, познати редитељ није одустао од "Коштане" Боре Станковића (која је првобитно требало да буде изведена на сцени Позоришта на Теразијама). Засад је извјесно да ће се радити на некој другој сцени (с Божом Врећом у главној улози), а када и гдје је премијерно извођење - биће познато у децембру.