latinica  ћирилица
20/11/2015 |  20:02 ⇒ 20:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Дензелу Вошингтону Златни глобус за животно дјело

Двоструки Оскаровац Дензел Вошингтон ће на предстојећој додјели Златних глобуса примити награду за животно дјело, јављају амерички медији.
Дензел Вошингтон - Фото: Getty Images
Дензел ВошингтонФото: Getty Images

Вошингтону, који има више хитова у каријери него неколико глумаца заједно, ће награда Сесил Б. Демил бити уручена на додјели Глобуса, саопштило је Удружење страних новинара холивуда (ХПФА) које додјељује ово престижно признање.

"Вошингтонова дуга и богата каријера је обиљежена бројним улогама испред и иза камере", изјавио је председник ХПФА-а Лоренцо Сорија.

Славни глумац је каријеру започео 1977. године, а пажњу јавности је скренуо улогом у ТВ серији "St. Elsewhere" која се приказивала од 1982. до 1988. Касније добија улогу у филму "Слава" за коју је 1989. године добио Оскара за споредну мушку улогу.

Након тог филма његова популарност расте и добија све боље улоге у филмовима као што су "Малком Икс" (1992), "Филаделфија" (1993), "Посрнули" (1998), "Сакупљач костију" (1999) и "Дан обуке" (2001) када добија свог другог Оскара, овог пута за главну мушку улогу.

Шездеседогодишњи глумац већ има и два Златна глобуса у својој богатој колекцији трофеја, један за споредну улогу у филму "Слава" и један за главну улогу у филму "Ураган" (1999).

Међу претходним добитницима награде Демил су Џуди Гарланд, Роберт де Ниро, Стивен Спилберг, Барбара Стрејсенд, Ширли Меклејн, Џек Николсон и Клинт Иствуд.

Златни глобуси су друга по важности филмска награда после Оскара.