latinica  ћирилица
25/04/2016 |  09:02 ⇒ 13:40 | Аутор: novosti.rs

Како је Новаку Ђукићу у Сарајеву монтиран процес!

Записници полицијских службеника непобитно говоре да је генералу пред Судом БиХ безочно намјештен процес. Помјерао аутомобил и мјесто гдје је наводно пала граната.
Тузла - случај генерал Ђукић - Фото: Novosti.rs
Тузла - случај генерал ЂукићФото: Novosti.rs

Записници полицијских службеника Прве полицијске станице у Тузли су непобитни докази да је безочно монтиран процес генералу Новаку Ђукићу пред Судом БиХ, у којем је због злочина на Тргу Капија осуђен на 20 година затвора.Полицијске књиге и документи УНПРОФОР-а са увиђаја биће темељ оптужнице против вјештака Берка Зечевића који је својим балистичким налазом практично осудио невиног генерала Новака Ђукића на вишегодишњу робију подмећући му кривицу за експлозију код Тузланске Капије 1995. у којој је погинуло више људи.

генерал Новак Ђукић
У књизи увиђаја 25. маја 1995. године полицајац Ибрахим Хоџић у 20.50 часова написао је да су са "агресорских положаја" на град испаљене три гранате и да је тад смртно страдало више од 60 људи, а рањено више од 100. Нанесена је велика материјална штета на више објеката у четири улице. Из овога се види да је полицајац пет минута прије експлозије на Капији знао број мртвих и рањених, који ће бити познат тек послије осам дана. Хоџић је написао да су биле три експлозије, а касније се званично тврдило да је експлодирала једна граната. Пописао је и штету на објектима који су били потпуно заклоњени и гелери до њих никако нису могли да дођу. Обим штете је био познат тек сутрадан.

Према другим документима види се и да је мајор Гај Сендс, обавјештајац из УНПРОФОР-а, те вечери у болници "Градина" око 22 часа избројао 42 тијела, а при одласку послије поноћи 48.

Двије трочлане полицијске патроле које су те вечери обилазили рејоне, наредног дана су претпостављеном поднијели одвојене извјештаје у којима су написали да се експлозија десила испред кафића "Капија". Осам дана касније у извјештају полицијске станице први пут се помиње да је центар експлозије био испред зграде НИК-а, која је 40 метара удаљена од кафића "Капија". А управо испред кафића је било и највише жртава и рањених.

Шеф тима одбране генерала Ђукића Милорад Ивошевић указује да је тужилаштво послије покретања истраге о трегедији на Капији 2007. године дало професору Берку Зечевићу, вјештаку из Сарајева, немогућ задатак да докаже да је пројектил долетио са запада гдје су били српски положаји.

- Сви докази и прикупљени материјални подаци су били изричито противрјечни таквом закључку, јер је каснија истрага показала да пројектил није могао да погоди наводно место експлозије, а да прије тога не удари леву страну или хаубу паркираног бијелог "голфа" - указује Ивошевић. - Због тога је вештак Зечевић лажирао доказе. Приликом реконструкције догађаја аутомобил је помјерио ка згради за 70 центиметара, од мјеста гдје је према скицама, фотографијама и видео-снимцима из истраге он заиста стајао уз тротоар, а експлозију је удаљио. Само тако је могао да добије падни угао и потврди нетачну тезу да је пројектил стигао са српских положаја. Све ово је могао да уради само из зле намјере или због страха за живот.

 Берко

Милорад Ивошевић каже да је вештак Берко Зечевић свјестан да су његови налази у вези са експлозијом на Тузланској Капији пали у воду и да су лицемерне његове садашње тврдње да зна да Ђукић није крив, али да остаје при свом вјештачењу.

- После десет година упорног лагања Зечевић нема храбрости да се суочи са екзактним доказима, а непобитно је и научно утврђено да на Капији није експлодирала никаква граната, нити је она пала из било ког правца - наглашава Ивошевић. - Зечевић никада није дошао на реконструкцију експлозије гранате на полигону у Никинцима, иако је неколико пута позиван. Тај позив му је и даље отворен, пишу Новости.