latinica  ћирилица
25/04/2016 |  14:13 | Аутор: СРНА

Наредна два мјесеца кризни период у ФБИХ за исплату пензија

Кризни период за исплату пензија у Федерацији БиХ биће наредна два мјесеца због енормног повећања броја пензионера, али би до стабилизације могло доћи након јуна, истакнуто је након састанка у кабинету предсједника ФБиХ Маринка Чаваре на којем је разговарано о моделима убрзања исплате пензија у ФБиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Предсједник Владе ФБиХ Фадил Новалић, који је са руководством Фонда ПИО ФБиХ и потпредсједницима Владе Веском Дрљачом и Јелком Милићевић присуствовао састанку, рекао је да је само у протеклих девет мјесеци број пензионера у ФБиХ повећан за 15.000, што је више него у цјелокупном четворогодишњем мандату Владе ФБиХ.

Чавара је рекао да је недопустиво да се пензије појединим пензионерима исплаћују тек 22. дана у мјесецу, посебно с обзиром на чињеницу да многи пензионери имају минимална примања.

"Краткорочна рјешења којима ће се покушати ријешити проблем и стабилизовати Фонд ПИО јесу позајмице које ће Фонд узети од одређених институција", рекао је Дрљача, који је министар рада и социјалне политике у Влади ФБиХ.

Новалић је медијима појаснио да позајмицу може обезбиједити и Влада ФБиХ ако јој то омогући ликвидност.

Према његовом мишљењу, кредитна задужења код комерцијалних банака тренутно нису опција, али је и то могуће у наредном периоду.

За наредни мјесец потребно је обезбиједити око 165 милиона КМ, а од уплате доприноса и из буџета ФБиХ ће се покрити 95 одсто потреба, те ће недостајати око 20 милиона КМ.

Директор федералног Фонда ПИО Зијад Крњић рекао је да је највећи број захтјева за пензионисање поднесен до 31. децембра 2015. године, али да је број пристиглих захтјева у прва три мјесеца ове године знатно мањи него претходне године.

Већи број лица одлучио је искористити право и пријевремено се пензионисати под повољнијим околностима.

Након 31. децембра та могућност не постоји, а сада је прилив пензионера знатно мањи, те се очекује нивелисање до краја године.

Влада ФБиХ је прије неколико мјесеци са пензионерима договорила редовнију исплату пензија како би они одустали од протеста. Тада је договорено да се пензије умјесто 15. исплаћују до 5. у мјесецу.