latinica  ћирилица
25/04/2016 |  15:01 ⇒ 15:19 | Аутор: СРНА

Мектић: Тероризам угрожава политички и економски статус БиХ

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић рекао је у Сарајеву да свака терористичка пријетња у БиХ значајно угрожава политички и економски статус земље.
Министар безбједности БиХ Драган Мектић - Фото: klix.ba
Министар безбједности БиХ Драган МектићФото: klix.ba

Мектић је позвао да се у БиХ отворено и реално говори о проблему тероризма, без преувеличавања.

"Ниједну терористичку пријетњу не треба гурати под тепих", рекао је Мектић, обраћајући се члановима Комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ, која је данас разматрала извјештај Савјета министара БиХ за 2015. годину у дијелу надлежности ове комисије.

Он је изразио увјерење да ће у овој години у БиХ бити унапријеђен процес борбе против органзованог криминала и корупције.

"Процјена је ЕУ да имамо веома добар правни оквир и усклађено законодавство, али су сада потребни конкретни резултати, а они се показују само правоснажним пресудама", каже Мектић.

Према његовим ријечима, када су у питању заштита границе, миграције и азил, БиХ је на нивоу ЕУ стандарда.

Образлажући извјештај Савјета министара БиХ за 2015. годину у дијелу надлежности Министарства безбједности Мектић је рекао да је спреман закон о спречавању прања новца, те да се нада да би до краја године могла да буде постигнута политичка сагласност о још неколико законских аката из области безбједности.

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Сифет Поџић истакао је да у будућности не треба дозволити да се у БиХ понове напади попут прошлогодишњих терористичких у Зворнику и Рајловцу или на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима.

"Не смијемо затворити очи пред догађајем у Поточарима и нека то буде задња опомена", рекао је Поџић.

Према његовим ријечима, потребно је унаприједити координацију између безбједносних агенција у БиХ како би реакције на безбједносне пријетње и акте биле боље од оних у прошлом периоду.

Заједничка комисија за одбрану и безбједност усвојила је извјештај о раду Савјета министара БиХ за 2015 годину у дијелу надлежности ове комисије.

Комисија је подржала принципе Приједлога закона о контроли спољнотрговинског промета робе двојне намјене те Приједлог закона о контроли спољнотрговинског промета оружја, војне опреме и робе посебне намјене.