latinica  ћирилица
25/04/2016 |  15:38 | Аутор: СРНА

У процедуру упућен приједлог измјена Изборног закона за Мостар

Потпредсједник Савеза за бољу будућност БиХ Мирсад Ђонлагић и предсједавајући Клуба посланика СДА у Представничком дому парламента БиХ Амир Фазлић упутили су данас у парламентарну процедуру Приједлог измјена Изборног закона БиХ за град Мостар.
Парламент БиХ - Фото: РТРС
Парламент БиХФото: РТРС

- Према овоме, грађани Мостара имају шансу да бирају своје представнике. Овим приједлогом закона задовољене су и уставне одредбе у вези са избором градоначелника и његова два замјеника. Овим приједлогом дефинише се укупно седам изборних јединица, од којих је једна централна изборна јединица - рекао је Ђонлагић новинарима.

Он је додао да је према овом заједничком приједлогу СДА и СББ уведен принцип ротације на мјесто градоначелника и два замјеника градоначелника, те утврђен број вијећника, односно колико која изборна јединица даје кандидата.

- Мислимо да се овим законом задовољава потреба да Мостар буде јединствен град, као и да се уз комбиновани избор градоначелника и два замјеника градоначелника задовољавају уставне потребе - рекао је Ђонлагић.

Фазлић сматра да су СББ и СДА урадили квалитетан приједлог закона који рјешава питање избора у Мостару, а задовољиће интересе грађана овог града и омогућити равноправност свих.

Фазлић је указао да су разговори са СББ-ом одржани у коректној атмосфери и изразио оптимизам да ће закон добити подршку ХДЗ-а БиХ.

Приједлог измјена Изборног закона БиХ за град Мостар упућен је у парламентарну процедуру по хитном поступку и требало би да се нађе пред посланицима на сједници 27. априла.