latinica  ћирилица
25/04/2016 |  18:34 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Представљени резултати акције "Балкански окидач" (ВИДЕО)

У Сарајеву су представљени резултати међународне полицијске акције Балкански окидач, на спречавању илегалне трговине оружјем и организованог криминала.
"Балкански окидач" - Фото: Screenshot
"Балкански окидач"Фото: Screenshot

Акција је спроведена у шест земаља региона, у сарадњи с Интерполом, уз подршку Европола и Фронтекса. Ухапшена су 22 лица, а највише наоружања пронађено је у БиХ.

Од 22 ухапшена лица, 10 је из БиХ, а од укупно пронађена 44 комада ватреног оружја, 26 је откривено у БиХ. У БиХ је пронађено и 6.300 грама експлозивних средстава, 10 ручних бомби и 52 килограма марихуане.

Сви ови резултати, како је истакнуто, не би били остварени без великог доприноса МУП-а Републике Српске, Федералне управе полиције, Граничне полиције и неколико кантоналних МУП-ова. 

За само 48 часова на територији БиХ, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словеније и Србије ухапшена су 22 лица, од којих шест по међународним потјерницама.

- Пронађено је и одузето 44 комада ватреног оружја са око 1.300 комада муниције различитог калибра, 6.300 грама експлозивних средстава, 11 ручних бомби, 250 грама барута, 257 хиљада евра, 14 килограма злата, три путничка аутомобила за којима је расписана међународна потјерница, 52 килограма марихуане, прецизирао је шеф Интерпола Срајево Бранислв Павловић.

Самир Кавазовић, помоћник директора Дирекције за координацију полицијских тијела, каже да је ова акција је спремана од мјесеца новембра прошле године.

Сва марихуана, експлозив, али и највише оружја пронађено је у БиХ. Да криминалци до ватреног оружја лако долазе, није тајна.

- Организоване криминалне групе лако долазе до ватреног оружја које се може користити у криминалне сврхе, с обзиром да је одређени број истрага још у току, ја вам не могу дати конкретне податке у које је све сврхе ово оружје коришћено, односно у које би било коришћено, наводи шеф Инерпола Сарајево, Павловић.

А трагови оружја из БиХ и региона и те како су видљиви на Западу – показују то и терористички напади у Паризу, али и ранија хапшења у акцијама Пинк, Француз 1 и 2, Астерикс, у Метзу, када су одузете веће количине наоружања.

Балканска рута трговине оружјем која иде ка Западној Европи и Скандинавији потврђена је и недавним хапшењем Сабрина Мечевића, у Броду, са пет пушака, које су преко Хрватске требало да заврше у Холандији.

- Прве информације су дошле из Француске прије неколико година да се повећава шверц оружја у ту земљу. Затим су с тај примјер слиједиле и остале земље и сада можемо да кажемо да је у вези с тим комплетан Балкан је у много већем фокусу ЕУ, истакао је Денис Хаџовић, генерални секретар Центра за безбједносне студије БиХ.

У БиХ су свјесни проблема. Посљедице посљедњег рата и даље су и те како присутне.
Сифет Поџић, предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, каже да је, нажалост, ово територија са које се може набавити оружје, те да оно није под пуном контролом безбједносних агенција.

И као транзит и добрим дијелом као извориште наоружања за црно тржиште. Поткријепљено процјенама да је у БиХ око 750 хиљада комада нелегалног оружја. У Србији 950 хиљада, Хрватској 650 хиљада, Црној Гори 250 хиљада. И те како занимљиво организованим криминалнима групама, које на европском црном тржишту остварују огроман профит.