latinica  ћирилица
26/04/2016 |  09:26 ⇒ 09:27 | Аутор: Агенције

Побједник Санденса на "Beldocsu" (ВИДЕО)

Филм "Руски дјетлић" побједник Санденса у категорији најбољег дугометражног документарног филма, биће приказан и на "Beldocsu", у међународном такмичарском програму.
Побједник Санденса на "Beldocsu" - Фото: Screenshot
Побједник Санденса на "Beldocsu"Фото: Screenshot

Истовремено, филм се појављује у тренутку када се у свијету обиљежава тридесет година од највеће нуклеарне катастрофе која је погодила Европу и свијет – експлозије централе у Чернобиљу (Украјина, тадашни СССР), која се догодила 26. априла 1986. године. Према званичним извјештајима, до несреће је дошло усљед грешке у вертикалним шипкама које контролишу рад реактора, као и због особља које је неадекватно обучено за рад на новодизајнираном реактору.

Међутим, бројне теорије доказују другачије. Филм Чада Грасије "Руски дјетлић" бави се управо једном од могућих других верзија шта се заправо догодило у Чернобиљу и због чега.

Посебан ексклузивитет овогодишњег "Beldocsu" чиниће и долазак самог редитеља Чада Грасије као и протагонисте филма Федора Александровича, радиоактивног човјека, који ће са београдском публиком разговарати о филму "Руски дјетлић" одмах након пројекције у Дому омладине. Пројекције филма су у недјељу 15. маја у 20 сати у Дому омладине Београда и у понедјељак 16. маја у биоскопу Фонтана.