latinica  ћирилица
26/04/2016 |  09:40 ⇒ 11:56 | Аутор: СРНА

Приједор: Расписан конкурс за четврти градски мурал

Приједорско Удружење ликовних умјетника расписало је конкурс за додјелу међународне награде "Паола де Мањинкор" за најбољи мурал у Приједору у 2016. години.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Предсједник Удружења Борис Еремић рекао је да је нова фасада одабрана, те да умјетници приједлоге могу слати до 22. јуна поштом или на мејл адресу удружења.

Град Приједор већ двије године сарађује са италијанским градом Тренто из покрајине Трентино, а ова сарадња наставља се и на пројекту "Приједор - град мурала", који приједорско Удружење ликовних умјетника реализује од 2013. године.

У оквиру овог пројекта Удружење је основало међународну награду "Паола де Мањинкор" за најбољи мурал у Приједору, коју додјељује на основу приједлога стручног жирија једном годишње. Награда се састоји од плакете и новчаног дијела у износу од 3.000 КМ.

Паола де Мањинкор, у чију се част додјељује ова награда, је сликарка из Лависа у Трентину која је 1998. године, заједно са ђецом из тадашњих избјегличких центара, осликала први мурал у Приједору на Електротехничкој школи.

Побједник овогодишњег конкурса добиће прилику да свој приједлог реализује на јавној површини у Приједору, а за осликавање мурала на располагању му је радни материјал.

Локација предвиђена за осликавање мурала за 2016. годину је у центру Приједора на улазу у централну пјешачку зону.

На основу овог конкурса, Приједор већ има три мурала "Шеширџија" аутора Наташе Коњевић, "Трансформација" мађарског стрит-арт умјетника Атиле Видама и "Врт" мађарског аутора Раула Опре.