latinica  ћирилица
26/04/2016 |  15:27 ⇒ 20:43 | Аутор: СРНА

"НУБ ради на очувању идентитета српског народа"(ФОТО и ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Народна и универзитетска библиотека Републике Српске ради на очувању идентитета српског народа и српског достигнућа на овим просторима.
НУБ РС - очување српског језика - Фото: РТРС
НУБ РС - очување српског језикаФото: РТРС

Ова културна институција у том погледу остварује своју мисију, која је важна не само сада, већ и у будућности, истакао је Додик.

- Многи ратови су показали да они који су покушавали да поробе народ, када су дошли у прилику, одмах су хтјели да елиминишу све оно што је било његов идентитет, а то је прије свега књига и култура - навео је Додик, након свечане академије поводом обиљежавања 80 година рада и постојања Народне и универзитетске библиотеке Српске.

Предсједник Српске је подсјетио да је и ова библиотека у неколико наврата губила свој фонд, те изгубила бројне наслове који су спаљени током ратних окршаја.

- Данас смо поносни на чињеницу да овдје има 700.000 наслова, те да је то озбиљно културно, универзитетско и национално богатство" - рекао је Додик.

Додик је поводом кампање "Његујмо српски језик", чији је покровитељ, рекао да је у времену када се губи димензија језика веома важно очувати његову традицију.

- Српски језик нападнут је са разних страна и мислим да је веома важно вратити се афирмацији језика, јер нам то чини спој са свим оним што чини српски народ на овим просторима - поручио је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик на свечаној академији

Он је истакао да језик, као најјача детерминанта националног идентитета, код Срба има веома важну улогу.

- Зато сам и прихватио да будем покровитељ једне овако широке акције и драго ми је да је она већ у почетку остварила видљиве резултате - рекао је Додик.

Директорица НУБ Српске Љиљана Петровић Зечић истакла је да културна установа каква је данас заслужује да стоји раме уз раме са европским библиотекама.

- Када бисмо се сјетили бањалучке богословије и читаонице која је настала 1868. године из које се развила библиотека и чије смо фондове преузели, онда бисмо за двије године славили 150 година постојања - навела је Зечићева.

Министар просвјете и културе Дане Малешевић рекао је да је Библиотека значајна за очување српског језика и књижевности на овим просторима, те због тога заслужује честитке свих грађана Српске.

Када је ријеч о кампањи "Његујмо српски језик", Малешевић сматра да је ту кампању требало покренути много раније и да очекује да ће имати позитиван одјек међу грађанима Српске.

Свечаној академији присуствовали су бројни угледни гости из културне, академске и политичке сфере из региона.

На свечаности су уручене повеље и захвалнице истакнутим личностима, које су допринијеле развоју и унапређењу рада библиотеке.