latinica  ћирилица
19/05/2016 |  13:36 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Цвијановић са члановима Комитета ЕП: Резултати пописа једнострана одлука (ВИДЕО)

Објављивање резултата пописа, механизам координације и адаптација трговинског дијела Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ, европски су захтјеви за позитивну апликацију БиХ која ће бити разматрана средином јула ове године.
Звиздић и Брок - Фото: РТРС
Звиздић и БрокФото: РТРС

Одлука о објављивању резултата пописа становништва није резултат никаквог споразума, већ је резултат наметања и једностраног одлучивања, изјавила је у Сарајеву предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

"Република Српска је јасно изнијела своје замјерке", рекла је премијерка и подсјетила да је и током провођења пописа било мноштво манипулација. О томе да попис није ствар договора, већ једностране одлуке Цвијановићева је данас упознала и делегацију Комитета за спољне послове Европског парламента. 

Чланови Комитета Европског парламента јутрос су на састанку са предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем поздравили позитивне помаке реформи у БиХ али су поновили услове за позитивну оцјену апликације БиХ за пуноправно чланство у ЕУ.

Предсједавајући Комитета за спољне послове Европског парламента, Елмар Брок, поздравио је помаке у спровођењу техничког дијела Споразума о стабилизацији и придруживању, односно традиционалној трговини и приближавање ставова за договор у вези са механизмом координације.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић тврди да је договор о механизму координације у завршној фази.

Састанку Брока са предсједавајућим Савјета министара БиХ, Денисом Звиздићем присуствовао је и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

БиХ треба да настави са реформским процесом како би ЕУ слањем упитника што скорије могла одговорити на њен захтјев за добијање статуса кандидата, истакнуто је на састанку предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и делегацијуе Одбора за спољне послове Европског парламента. Како је саопштено из Предсједништва БиХ, на састанку је поздрављено финализовање резултата пописа становништва, као важан корак у процесу испуњавања услова за пуноправно чланство БиХ у ЕУ.

Предсједник Одбора Елмар Брок истакао је да се Европски парламент заузима за европску будућност и стабилност БиХ.

Састанку су у име чланова Предсједништва БиХ Младена Иванића и Драгана Човића присуствовали Мира Пекић и Дејан Вањек.

Европски парламентарци претходно су у Мостару разговарали са званичницима о могућностима за одржавање локалних избора у овом граду.

Извор: РТРС/Срна