latinica  ћирилица
21/05/2016 |  08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ забринута због Турске и одлуке о имунитетима

Одлука турског парламента о укидању имунитета за 138 чланова, од којих је готово половина прокурдских посланика представља "разлог за озбиљну забринутост".
Заставе ЕУ и Турске (фото: © Sputnik/Алексеј Даничев) -
Заставе ЕУ и Турске (фото: © Sputnik/Алексеј Даничев)

То су саопштили највиши званичници Европске уније.

"У складу с релевантним међународним препорукама, имунитет мора да се примјењује на све и то на недискриминирајућој основи, а одлуке о укидању имунитета морају да се заснивају на појединачним специфичним случајевима... а не да буду предмет било каквих политичких разматрања", наводи се у заједнишком саопштењу високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини и комесара за проширење Јоханеса Хана.

У саопштењу објављеном на Твитеру наводи се да рестриктивна интерпретација правног оквира и посебно устава наставља да представља опасност за слободу изражавања чланова парламента у Турској.

Такође се додаје да "би било какав наводни преступ или казнено дјело које почине посланици парламента требало да буде предмет прописаног поступка".

Турски посланици изгласали су раније данас први дио закона којим би се укинуо посланички имунитет, што би омогућило судско гоњење курдских посланика и њихово практично избацивање из парламента.

Тајним гласањем, чак 373 посланика у парламенту од 550 места гласало је за ту уставну измјену. Тако висока подршка у парламенту омогућила је да се избјегне одржавање референдума о том питању.