latinica  ћирилица
23/05/2016 |  09:18 ⇒ 09:21 | Аутор: РТРС

"Мостарски Срби највећи губитници рата"

Активисти мостарских невладиних организација - Марин Баго, предсједник Футуре, удружења за унапређење квалитета живота, и Хусеин Оручевић, члан Омладинског културног центра Абрашевић оцијенили су за РСЕ да су мостарски Срби највећи губитници рата.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

"Мислим да су мостарски Срби највећи губитници рата. Нису развијали политичке структуре који ће радити у њиховом интересу. Подсјетио бих да је одмах послије рата - много људи то не зна - структура градске власти била сљедећа: градоначелник је био из једног народа, замјеник градоначелника градоначелник је морао бити из другог, а предсједник Градског вијећа из трећег. У Градском вијећу је било десет Хрвата, десет Бошњака, десет Срба и пет осталих. Послије је дошло до мијешања Високог представника Ешдауна и промјене статута града, али Срби су и тада имали прилику да учествују у политичком животу Мостара. Након тога као да је испод жита направљен договор да Срби у Федерацији Босне и Херцеговини буду такозвани федерални Срби, па је тако било и у Мостару. ХДЗ је предложио своје Србе, СДА своје, па су Срби изгубили свој легитимитет, односно остали су без своје политичке и друштвене структуре. Према, томе сигурно је да су Срби највећи губитници - не само у Мостару него и у Херцеговини", закључио је Баго.

Хусеин Оручевић из Омладинског центра Абрашевић сагласан је са оваквим ставом:

" То се види на сваком кораку, не само са становишта онога што је Мостар некада био него и шта би требало да буде. Мостарски Срби, који су расељени по Београду, Требињу и другим градовима, памте онај Мостар који смо ми можда и заборавили зато што предуго живимо у овом послијератном Мостару. Они и данас за себе кажу да су Мостарци и тиме се поносе".