latinica  ћирилица
23/05/2016 |  12:38 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ- Затражено укидање ослобађајуће пресуде Марини Пендеш

Тужилаштво БиХ данас је пред Апелационим вијећем Суда БиХ уложило жалбу на ослобађајућу пресуду бившем замјенику министра одбране БиХ Марини Пендеш за несавјестан рад у служби, оцјењујући да је ријеч о "неразумљивој пресуди која треба да буде укинута".
Тужилаштво БиХ - Фото: илустрација
Тужилаштво БиХФото: илустрација

Пендешева је крајем фебруара ослобођена оптужби да је од љета 2013. до фебруара 2015. године издавала упутства да се њеном савјетнику Иви Мири Јовићу, без провјера да ли је присутан на радном мјесту, исплаћују плате и друге накнаде.

Суд БиХ је ослободио Пендешеву кривице да је Јовићу овјеравала евиденције присуства знајући да су неистините, на основу којих му је исплаћено око 13.000 марака.

Тужилац Мирза Хукељић рекао је да је првостепеном пресудом Марини Пендеш дошло до повреда закона, те да је погрешно утврђено чињенично стање, због чега је затражио да се поступак обнови пред Апелационим вијећем Суда БиХ.

"Првостепени суд је закључио да је непрецизност у вођењу листа евиденције била одговорност оптужене, те да се може говорити о њеном пропусту, али да је с обзиром на комплексност њених обавеза то разумљив пропуст, што је, према мишљењу Тужилаштва, неразумљиво", навео је Хукељић.

Хукељић је рекао и да су за Тужилаштво БиХ спорни наводи судије из првостепеног поступка Бранка Перића при изрицању пресуде да је "несавјестан рад у служби превазиђено дјело".

Према ријечима тужиоца, првостепени судија није критички цијенио исказ Иве Мире Јовића, прихвативши све његове наводе, преноси Бирн.

"Суд је одбио да саслуша шефа кабинета оптужене, који је могао да прецизно каже да ли је знао када је Јовић присутан на послу. Суд је прихватио и доказе одбране о томе да је Јовић био оправдано одсутан иако ти докази нису били правилно протоколисани у Министарству одбране", рекао је Хукељић.

У одговору на жалбу, бранилац Јосип Муселимовић навео је да ослобађајућа пресуда треба да буде потврђена. "Првостепени суд није начинио ниједну грешку, ниједну повреду и чињенично стање је потпуно правилно утврђено. У дјелима моје брањенице нема обиљежја ниједног кривичног дјела", рекао је Муселимовић.

Он је додао и да је став Тужилаштва БиХ да савјетник није на послу у данима када не долази у канцеларију "потпуно погрешан".

Оптужена Марина Пендеш кратко се обратила суду рекавши да "никада није кривотворила било какве исправе".

Апелационо вијеће одлуку ће донијети накнадно.