latinica  ћирилица
23/05/2016 |  13:29 | Аутор: СРНА

Шаровић: На потезу статистички заводи

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да су на потезу статистички заводи у БиХ када је ријеч о попису становништва.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

"То су три партнерске институције, које су уосталом и власници пописног материјала и од чијег договора зависи исход приче о попису", рекао је Шаровић у Сарајеву.

Према његовим ријечима, пред Републичким заводом за статистику Српске различите су активности и могућности да се изађе из садашње ситуације.

Шаровић је истакао да БиХ треба кредибилан попис становништва, те да је увјерен да ће бити пронађено рјешење да о овом проблему не би одлучивали суд или политика.

"Мислим да главну ријеч треба да имају стручњаци и да они дају свој коначан став", истакао је Шаровић.

Он је подсјетио на свој раније изречени став да је лоша одлука директора Агенције статистику БиХ Велимира Јукића да одлуку о обради пописних података доносе једнострано.

"Према закону, Савјет министара нема надлежности о питању пописа, односно објављивања резултата пописа", поновио је Шаровић и додао да питање пописа није на дневном реду данашње сједнице Савјета министара.

Он је напоменуо да није добио позив предсједника Републике Српске Милорада Додика на састанак у вези са проблемом пописа становништва, али да сматра својом обавезом да се као министар у Савјету министара одазове позиву институција и Српске и Федерације БиХ.