latinica  ћирилица
23/05/2016 |  15:17 | Аутор: СРНА

Законом обезбиједити већи број жена у Савјету министара

Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Савјету министара БиХ, који је предложила Комисија за остваривање равноправности полова.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Усвојен је и амандман посланика СББ-а Дамира Арнаута којим се предвиђа да састав Савјета министара одражава равноправну заступљеност полова, при чему један од полова не може бити заступљен са мање од 40 одсто.

Предвиђено је да овај закон буде примјењиван од општих избора 2018. године.

Уставноправна комисија данас није утврдила усаглашеност с Уставом и правним системом БиХ, а није подржала ни принципе Приједлога оквирног закона о лијечењу неплодности биомедицински потпомогнутом оплодњом, који је предложила Комисија за остваривање равноправности полова Представничког дома, за који је Република Српска оцијенила да представља пренос надлежности.

Комисија је утврдила да Приједлог закона о допунама Закона о јавним набавкама, чији је предлагач посланик ДФ-а Дамир Бећировић, те Приједлог закона о допуни Закона о Савјету министара БиХ, који је предложио посланик СДП-а Дамир Бећировић, нису усклађени са Уставом и правним системом БиХ.

Када је ријеч о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о Правобранилаштву БиХ и Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о парничном поступку пред Судом БиХ, које је предложио Савјет министара БиХ, Уставноправна комисија је одлучила да затражи мишљење Савјета министара на амандмане на ове законске приједлоге.

Од Колегијума Представничког дома биће затражено продужење рока за достављање извјештаја о наведеним приједлозима закона.

С дневног реда данашње сједнице скинути су Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији је предлагач посланик ДФ-а Жељко Комшић, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о спорту у БиХ, који је предложила Маја Гасал-Вражалица, такође посланик ДФ-а.

Уставноправна комисија није подржала посланичку иницијативу Дениса Бећировића из СДП-а да Представнички дом позове надлежне града Мостара да у најкраћем року укину називе улица у Мостару које носе имена званичника фашистичке НДХ Миле Будака, Јуре Францетића, Анте Вокића и Младена Лорковића.