latinica  ћирилица
23/05/2016 |  16:13 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

СМ БиХ продужио употребу Европског хитног путног листа за повратак

Савјет министара БиХ продужио је данас употребу Европског хитног путног листа за повратак, који издају надлежна тијела Њемачке, а који ће за држављане БиХ важити приликом њихове депортације у БиХ у додатном периоду од 60 дана, почевши од 8. маја.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Употреба Европског хитног путног листа продужена је ради ефикасне реализације процеса повратка држављана БиХ, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Савјет министара усвојио је Информацију Министарства безбједности о активностима БиХ у прихвату држављана БиХ који се враћају из Њемачке на основу Европског хитног путног листа за повратак, у којој је наведено да је 261 држављанин БиХ враћен од 10. децембра прошле године до 23. априла ове године, од 3.903 колико се, према наводима надлежних њемачких тијела, налази у Њемачкој у категорији економских миграната.

Само 75 држављана БиХ прихваћени су са Европским хитним путним листом.

Савјет министара БиХ усвојио је Информацију Агенције за надзор над тржиштем БиХ о стању у области надзора над тржиштем непрехрамбених производа у БиХ у прошлој години.

Према овој информацији, на основу резултата проактивног и реактивног надзора, прошле године контролисано је 176 модела производа, од којих је 140 /69.552 комада/ било неусклађено са прописаним безбједносним захтјевима.

Од неусклађених 69.552 комада различитих производа, пословни субјекти су добровољно или по налогу инспекцијских органа извршили усклађивање 52.544 комада производа по прописаним безбједносним захтјевима.

Са тржишта БиХ повучено је и враћено од потрошача 17.008 производа, од којих је 8.764 уништено.

Међу 140 неусклађених производа, 69 модела је било несигурно и представљали су ризик за потрошаче.

Највише оваквих производа било је у електричној опреми /22/, а слиједе играчке и опасне имитације /10/, спортска опрема /8/, производи за дјецу /7/, лична заштитна опрема /6/, те намјештај /4/ и по један грађевински производ и обућа.

Највише производа с озбиљним ризиком произведено је у Кини - 56, а међу ризицима преовладава ризик од повреда код 21 производа.

Савјет министара БиХ упознат је са закључцима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ поводом расправе о извјештају БХРТ-а о реализацији планских докумената за прошлу годину, финансијском плану и плановима програма БХР 1 и БХТ 1 за ову годину и Извјештају о обављеној ревизији финансијског пословања БХРТ-а за 2015. годину.

Министарство комуникација и транспорта БиХ задужено је да припреми и Савјету министара БиХ достави приједлог одлуке о формирању интерресорне радне групе која би у потпуности анализирала примјену постојећег закона о Јавном радио-телевизијском систему БиХ.

Утврђен Приједлог споразума између Србије и БиХ

Савјет министара БиХ утврдио је данас Приједлог споразума између Србије и БиХ за Ипа два Програм прекограничне сарадње Србија - БиХ за период од 2014. до 2020. године којим се уређују односи, дефинишу улоге и надлежности у погледу управљања Програмом и његовим спровођењем у случајевима када се примјењује систем индиректног управљања пројектима.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да је Европска комисија одобрила у децембру 2014. године Програм прекограничне сарадње Србија - БиХ за период 2014-2020. године, као подршку њиховим настојањима да спроведу потребне реформе за улазак у ЕУ.

Савјет министара БиХ донио је и Приједлог одлуке о ратификацији Споразума о финансирању програма активности прекограничне сарадње БиХ-Црна Гора за 2014. годину између БиХ и ЕУ, коју представља Европска комисија.

Овим програмом прекограничне сарадње обухваћене су 54 општине у БиХ и 14 општина у Црној Гори, уз финансијску подршку ЕУ од 840.000 евра.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог одлуке о ратификацији Споразума о финансирању програма активности за БиХ 2014. између БиХ и ЕУ. У оквиру Програма за БиХ, ЕУ ће издвојити 22.581.834 евра, од чега ће више од 62 одсто бити усмјерено на економски развој.

Савјет министара БиХ прихватио је иницијативу Министарства финансија и трезора и одредио делегацију за вођење преговора ради закључивања уговора о зајму /пројекат Коридор "Пет-це" Клопче-Доња Грачаница/ између БиХ и Европске банке за обнову и развој, вриједног 36 милиона евра.

Ријеч је о изградњи поддионице ауто-пута на Коридору "Пет це" - зеничка заобилазница Клопче - Доња Грачаница /тунел Печуј/, која се налази на дијелу аутопута Добој Југ - Тарчин.

Рок отплате зајма је 15 година, укључујући четири године грејс-периода са алокацијом на Федерацију БиХ /ФБиХ/ и крајњег корисника ЈП "Аутоцесте ФБиХ".

Укупна вриједност пројекта процијењена је на око 100 милиона евра, од чега ће из кредита ОФИД-ОПЕК фонда за међународни развој бити обезбијеђено 60 милиона евра, што уз 36 милиона ЕБРД-овог зајма укупно износи око 96 милиона евра, а недостајући износ биће обезбијеђен из властитих средстава.

Савјет министара БиХ подржао је иницијативу Министарства финансија и трезора БиХ и одредио делегацију за вођење преговора ради закључивања уговора о зајму /Пројекат модернизације друмског сектора у ФБиХ/ између БиХ и Међународне банке за обнову и развој, у вриједности од 58 милиона евра.

Овај пројекат обухватиће рехабилитацију и модернизацију магистралних путева, реконструкцију тунела и раскршћа квалификованих као црне тачке на магистралним путевима, као и побољшање управљања магистралном путном мрежом у ФБиХ, с посебним фокусом на финансијску одрживост инвестиција, отпорност на климатске промјене и безбједност саобраћаја.

Програм модернизације путева у ФБиХ укључен је у Програм јавних инвестиција ФБиХ за 2016-2018. годину и биће имплементиран у петогодишњем периоду.

Према процјенама Свјетске банке, вриједност овог пројекта је око 91 милион евра, од чега би 58 милиона било обезбјеђено из зајма ИБРД-а и око 33 милиона из кредита ЕИБ-а.