latinica  ћирилица
23/05/2016 |  17:14 | Аутор: СРНА

ХНС - ускоро договор о заједничком наступу на изборима

Представници странака Хрватског народног сабора договорили су да ће до идуће сједнице, која се одржава 6. јуна, коначно завршити процес договарања о заједничком наступу у појединим општинама у којима је национална позиција угрожена.
ХНС/архива (Фото: Жељко Миличевић) - Фото: klix.ba
ХНС/архива (Фото: Жељко Миличевић)Фото: klix.ba

"Чини ми се да смо лагано при самом крају договора", нагласио је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, који је и предсједник ХНС-а, након сједнице Сабора.

Он је навео да су остале двије или три општине о којима треба озбиљније поразговарати.

На питање у којим ће општинама ХНС имати заједничке кандидате, Човић је подсјетио на договор о три категорије општина - прве су оне у којима су Хрвати бројни и гдје треба дати шансу плурализму, друге су оне с мјешовитим становништвом /попут Јајца, Бусоваче, Витеза, Оџака, Жепча&хеллип;/ и гдје би се без изузетка морао постићи договор о заједничким кандидатима.

Трећа категорија су општине у којима су Хрвати маргинални, попут цијеле Републике Српске, Сарајевског, Зеничко-добојског, Тузланског и Унско-санског кантона гдје би такође требало ићи заједно.

На сједници је било ријечи и о изборима у Мостару, гдје је став ХНС-а да се избори одрже, и то 2. октобра, када и у цијелој БиХ.