latinica  ћирилица
23/06/2016 |  07:44 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

СНСД-ДНС-СП: Споразум о заједничком наступу на локалним изборима (ВИДЕО)

Лидери владајуће коалиције потписали су Споразум о заједничком наступу на предстојећим изборима у 57 локалних заједница у Српској, међу којима је и Сребреница, гдје заједно наступају све странке из Републике Српске.
Додик, Павић и Ђокић - Фото: РТРС
Додик, Павић и ЂокићФото: РТРС

Циљ споразума је остварив и реалан, а то је побједа, поручио је предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик.

Потписани документ подразумијева да коалициони партнери подрже једни друге када је ријеч о кандидатима за начелнике и градоначелнике – на тај начин повезаће се власт на нивоу Републике Српске са локалним заједницама и тако постићи потпуно уређен систем власти, поручено је након састанка.

Лидери владајућих странака договорили су заједнички наступ и у четири општине у Федерацији. Предсједник СНСД-а Милорад Додик потврдио је да је један од коалиционих договора и то да ће ДНС мјесто директора добити у "Путевима Републике Српске" умјесто у "Електродистрибуцији - Пале". 

Од 57 локалних заједница, у којима ће владајућа коалиција имати заједничке кандидате, 12 припада ДНС-у, осам Социјалистима и остало СНСД-у. У свакој од њих, партнери ће се залагати за озбиљне реформе, јер су, кажу, спремни да раде у најбољем интересу Републике Српске. Дио договора је да партнери у Бањалуци подрже СНСД-овог кандидата, а у Приједору ДНС-овог. Сутра ће бити познато да ли је то досадашњи градоначелник Марко Павић.

- Тамо гдје је остало да се договоре наше локалне организације управо је пружена њима прилика да се договоре. А то говори још о нечему – да је у свим општинама гдје је договорено већ постигнут консензус локалних организација. У Челинцу на примјер, ДНС и СНСД имају свог кандидата, локалне организације ће то да договоре, а СП је већ опредијељен да подржи СНСД у тој расподјели - рекао је Додик.

Лидер ДНС-а Марко Павић оцијенио је да коалиција СНСД-ДНС-СП функционише на бази договора.

- У седам оптшина које су остале, Котор Варош је општина гдје смо пустили коалиционе странке да се договоре, осталих шест општина су најмање двије стране наше у коалицији, а трећој страни је остављена могућност да се договори. Ту су Челинац, Шипово, Рибник, Чајниче, Добој и Зворник - рекао је лидер ДНС-а Марко Павић.

Потписани споразум, кажу, доказ је стабилне коалиције, која о свему заједно одлучује. Тако је договорено и да се из скупштинске процедуре повуче одлука о продаји Рудника жељезне руде Љубија компанији из Израела. Шанса је, поновили су, пружена Арселор Миталу – ако се за 15 дана не изјасне желе ли да учествују у куповини акција Рудника, одлука се враћа у скупштинску процедуру.

- Српска у овом процесу није имала фаворита. Онај ко буде имао повољнију понуду биће изабран за куповину акција Љубије - рекао је Ђокић.

- Ако Митал понуди евро више или радника више, они су купац. Ако се не изјасне у датом року, знаћемо да понуда није озбиљна - истакао је предсједник Српске.

И градоначелник Приједора Марко Павић потврдио је да је одлука о Љубији резултат коалиционог договора, а не побједа опозиције извојевана протестима у Приједору, како тврди тзв. Савез за промјене.