latinica  ћирилица
26/06/2016 |  11:12 | Аутор: СРНА

Научни скуп о Петру Кочићу завршен у Андрићграду

У Андрићевом институту у Андрићграду завршен је научни скуп посвећен дјелу Петра Кочића.
Андрићград - Фото: РТРС
АндрићградФото: РТРС

Руководилац Одјељења Института за оријенталистику Љиљана Марковић рекла је Срни да је овај скуп драгоцјен, а да су сви учесници бриљантно говорили и освијетлили одговарајуће аспекте значаја Кочићевог дјела којим се дуго година баве.

"Овакав скуп је на једном месту сажео све оно што је потребно да ми поново сагледамо Кочићево дело и да му дамо далеко већу пажњу у нашим писањима, размишљањима, научним приступима и томе како ћемо успешно завршити процес модернизације културе српског народа", истакла је Марковићева.

Она је указала да је Кочић потпуно неправедно запостављен у културној јавности, истичићи да је значај његовог дјела актуелнији него што је икада био.

"Ми и даље проживљавамо процес модернизације, нажалост српски народ га није довршио. Да бисмо ове лекције успешно савлали и спровели у пракси, морамо се упознати са мишљу Петра Кочића, са његовим књижевним опусом, а он ће нас обилно наградити знањем да је то све изузетно добро разумео, осетио и нама транспоновао", истакла је Марковићева.