latinica  ћирилица
02/07/2016 |  12:56 ⇒ 19:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Ако Финска уђе у НАТО, Русија премјешта војску (ВИДЕО)

Русија ће прераспоредити своје трупе, ако Финска уђе у НАТО, рекао је руски предсједник Владимир Путин послије разговора са финским предсједником Саулијем Нинистом.
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Mikhail Klementiev) -
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Mikhail Klementiev)

Владимир Путин је објаснио да ако Финска уђе у НАТО то значи да финска војска престаје да буде независна и суверена у пуном смислу те ријечи те да постаје дио војне инфраструктуре НАТО-а који ће се одмах наћи на границама Русије.

Фински и шведски министри спољних послова у мају су присуствовали састанку министара НАТО-а наговјештавајући тјешње везе ове двије земље са Алијансом.

Путин је примијетио да је већина руских војника сада далеко од границе са Финском али је питао - да ли мислите да ће и даље бити тако ако Финска уђе у НАТО, пренио је АП.

Указао је да постоје опције за рјешавање проблема за Финску поручивши јој да се угледа на Лондон који је на недавном референдуму изабрао излазак из ЕУ.

Фински предсједник је на састанку предложио да сви војни авиони који лете преко балтичког региона имају укључене транспондере за емитовање сигнала као мјеру изградња повјерења. Са том идејом сложио се и Путин.