latinica  ћирилица
27/07/2016 |  19:05 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Дачић: Повампирене усташе у Србу су насљедници фашистичке НДХ и Павелића

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић одбацио је наводе хрватског колеге Мире Ковача да српска протестна нота "подсјећа на Милошевића", те оцијенио да су, с друге стране, повампирене усташе у Србу насљедници фашистичке усташке Независне Државе Хрватске /НДХ/ Анте Павелића.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

"Можда наша протестна нота Хрватској министра Ковача лично подсећа на Милошевића, што свакако није истина, али повампирене усташе данас у Србу ни на шта и ни на кога не подсећају, него они јесу наследници фашистичке усташке НДХ и Анте Павелића", навео је Дачић у писаној изјави.

Према Дачићевим ријечима, док је Хитлер за Нијемце и цијели свијет симбол зла, за хрватску власт НДХ је остварење хрватског сна, Анте Павелић и усташе су симбол херојства, а са њим и њихов духовник Алојзије Степинац, симбол светости.

"За то су доказ и данашње слике усташког дивљања у Србу. Србија хоће добре односе са Хрватском, али не по цену да се ратни злочинци претварају у наводне мученике", нагласио је Дачић.

Дачић истиче да у српској протестној ноти нема, како каже Ковач, "лажних цитата", него да су наведене дословне изјаве Степинца изречене на Васкрс 1941. године у загребачкој катедрали посвећеној Богородици, гдје је он проповиједао лојалност фашистичкој усташкој НДХ.

У српској протестној ноти се, подсјећа Дачић, наводи цитат из Степинчеве окружнице бискупима, гдје каже да је "НДХ најзнаменитији догађај у животу хрватског народа и одавно сањани и жељени идеал".

Дачић наводи и да на суђењу 3. октобра 1946. године Степинац изјављује да покрштавање Срба није исправан назив, него се ради о "вјерском прелазу".

"Ово су историјске чињенице, које немају никакве везе са Милошевићем", нагласио је Дачић.

Хрватске неоусташе и праваши прекидали су обиљежавање дана устанка антифашиста у Хрватској, у Србу, скандирајући "За дом спремни!" и вријеђајући учеснике манифестације.

Праваши и удружење "Жене у домовинском рату" гласно су пјевали Томпсонову пјесму "Лијепа ли си", настојећи да надјачају говорнике.

Министар спољних послова Хрватске Миро Ковач изјавио је данас да протестна нота Србије због поништавања пресуде кардиналу Алојзију Степинцу, која је уручена хрватском амбасадору у Београду, представља јефтин напад и покушај дестабилизације Хрватске "у осјетљивом тренутку, након распуштања сабора и прије прославе Олује".