latinica  ћирилица
28/07/2016 |  17:04 | Аутор: СРНА

Крешић: Питање координационог тијела пред СМ БиХ тек након усаглашавања

Приједлог одлуке о успостављању координационог тијела за борбу против тероризма у БиХ, чији је предлагач Министарство безбједности БиХ, неће се наћи на дневном реду наредне сједнице Савјета министара БиХ, која је заказана за понедјељак, 1. августа, изјавио је замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић.
Замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић - Фото: СРНА
Замјеник министра безбједности БиХ Мијо КрешићФото: СРНА

Он је истакао да се на сједници Савјета министара БиХ неће наћи никакав приједлог док се одређене ствари "не искомуницирају" унутар оних који су надлежни у тој области.

"Суштина је да треба усагласити одређене ствари. Потребно је да се о том приједлогу још продискутује и да се одређене ствари усагласе. На нивоу БиХ биће одређена група - координациона, ударна или како ће се већ звати, што треба да буде усаглашено, која ће у тој области имати задаћу да унаприједи рад", појаснио је Крешић.

Приједлог одлуке је други пут узастопно скинут са дневног реда данашње сједнице Савјета министара БиХ, којој је присуствовао Крешић умјесто одсутног министра безбједности БиХ Драгана Мектића, који највише инсистира да ово тијело буде успостављено.

Ова тачка скинута је са дневног реда и на прошлој сједници Савјета министара БиХ у четвртак, 21. јула, на Мектићев захтјев, уз образложење да није имао довољно времена да размотри пристигле примједбе других министарстава.

Влада Републике Српске одбацила је раније овај приједлог, захтијевајући од министара из Српске у Савјету министара БиХ да не подрже тај документ и да инсистирају на спровођењу и унапређењу борбе против тероризма искључиво у оквиру постојећих институција и агенција утемељених на закону.

Затражено је од министара из Српске у Савјету министара БиХ да се уздрже од активности које би водиле ка реорганизацији система безбједности у БиХ и ентитетима супротно Уставу и законима БиХ, уставима и законима ентитета и Статуту и законима Брчко дистрикта.

Влада Српске оцијенила је као правни и политички преседан покушај успостављања координационог тијела, наводећи да би то довело до озбиљног нарушавања постојећих модела координације и сарадње између полицијских и безбједносних агенција у БиХ који су дефинисани законом.

Влада Српске сматра неуставним и незаконитим рјешења из Приједлога одлуке, којим је предвиђена надлежност координационог тијела да, између осталог, предлаже промјене у правном и институционалном оквиру у безбједносној области у БиХ.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да се већина чланова Ударне групе за борбу против тероризма БиХ изјаснила да до сада нису видјели Мектићеву одлуку о успостављању координационог тијела за борбу против тероризма у БиХ, што, како каже, значи да Мектић никога није упознао са том одлуком.

Лукач је истакао да одлука, коју Мектић по трећи пут ставља на дневни ред Савјета министара БиХ, садржи противзаконите одредбе.

У Сарајеву је јуче у Тужилаштву БиХ одржан састанак Ударне и Оперативне групе за борбу против тероризма, на којем је закључено да Оперативна група за борбу против тероризма почиње са радом и да ће бити смјештена у просторијама Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

Лукач је рекао да ће било какву промјену назива Ударне групе и њених овлаштења све полицијске агенције морати да ускладе, договоре и дефинишу у складу са законима и Уставом БиХ.