latinica  ћирилица
31/07/2016 |  09:46 | Аутор: СРНА

Путин у Словенији: Биће настављени интензивни политички контакти

Руски предсједник Владимир Путин завршио је посјету Словенији након радне вечере на Брду код Крања којој је присуствовао словеначки политички врх на челу са предсједником Борутом Пахором и премијером Миром Цераром.
Путин у Словенији - Фото: Screenshot
Путин у СловенијиФото: Screenshot

Путин је посјету Словенији завршио синоћ, а током разговора у четири ока са Пахором наговијештено је да ће покушати да утврде начине за превазилажење препрека у сарадњи.

Пахор је током састанка са Путином констатовао да је економска криза прошла, али да је наступила нова криза, да су се Словенија, као члан ЕУ и НАТО, и Русија више дистанцирале.

Словеначки предсједник је оцијенио да је вријеме да се дијалог искористи за превазилажење неслагања и да сви удруже снаге у борби са озбиљним пријетњама данашњице.

Путин је рекао да повод ове посјете има хуманитарно-историјски карактер, али да даје и прилику да се разговара о низу односа двије земље, односа Русије са ЕУ и НАТО, с обзиром да је Словенија чланица обје организације.

Он је истакао да ће бити настављени интензивни политички контакти и захвалио Пахору на могућности за разговор о томе шта Русија може учинити да би подржала трговинско-економске везе двије земље и да се нађе нови пут за развој тих односа.

Руски предсједник рекао је да је обим трговине, нажалост, опао, како са ЕУ тако и са САД, у вези са економским санкцијама које је Запад наметнуо Русији.