latinica  ћирилица
31/07/2016 |  17:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Италијанска морнарица спасила 6.000 миграната за четири дана

Италијанска морнарица саопштила је да је од четвртка заједно са хуманитарним агенцијама спасила 6.000 миграната, као и да је из воде извукла два беживотна тијела.
Либијска обала - Фото: AFP
Либијска обалаФото: AFP

Италијански бродови који патролирају код либијске обале интервенисали су како би спасили мигранте из четири гумена чамца и једног пренатрпаног рибарског брода, преноси АФП.

Према посљедњим подацима УНХЦР, од почетка године у Италију је поморским путем стигло 89.217 људи, углавном из подсахарске Африке, што је приближно исти број забиљежен у овом периоду прошле године.

Са друге стране, у настојању да пређу Средоземно море у истом периоду удавило се више од 3.000 миграната, што је више од 50 одсто у поређењу са прошлом годином.

Италија је у четвртак покренула кампању преко Интернета, телевизије, радија и друштвених мрежа у којој се афрички мигранти упозоравају на бројне опасности које их очекују на путу ка Европи.

Шпанска служба за спасавање на мору саопштила је данас да је спасила 44 мигранта који су покушали да у два пренатрпана мала чамца пређу преко Средоземног мора и домогну се Европе.