latinica  ћирилица
31/07/2016 |  17:32 | Аутор: СРНА

Путин: Посебна пажња морнарима и њиховим породицама

Руски предсједник Владимир Путин присуствовао је данас у Санкт Петербургу свечаности поводом обиљежавања Дана руске морнарице.
Руска морнарица (фото: © Sputnik/ Василиј Батанов) -
Руска морнарица (фото: © Sputnik/ Василиј Батанов)

Путин је на свечаној церемонији обиљежавања 320 година од формирања руске морнарице поручио да ће држава посебну пажњу посветити осигуравању социјалних гаранција морнарима и њиховим породицама.

Руски предсједник је оцијенио да руска флота данас има модерне бродове, опремљене најсавременијим наоружањем, да посједује висок ниво борбене готовости који може да одговори данашњим изазовима и пријетњама.

Путин је честитао данашњи празник припадницима руске морнарице који штите интересе отаџбине, њиховим породицама, као и ветеранима морнарице.

Он је истакао да су многи цијењени адмирали, официри и морнари провели животни вијек у флоти, преноси "Спутњик".

"Војна морнарица одувијек је имала своју јединствену културу, дисциплину и великодушност. Морнарица је поштовање заслужила бранећи отаџбину, херојством, издржљивошћу и вјерношћу", истакао је Путин.

У свечаности је учествовало 16 ратних бродова, међу којима су најновија фрегата "Адмирал Есен", корвета "Бојкиј", савремена дизел подморница "Краснодар" и одбрамбени брод "Александар Обухов".

Руски предсједник обишао је и чувени брод "Аурора", једну од три крстарице из класе Палада, које су учествовале у Руско-јапанском рату од 1904. до 1905. године и која је ове године отворена као брод-музеј након опсежног реновирања.

Капетан Михаил Ненашев изјавио је да Дан руске морнарице представља велики празник и ове године ће се прослављати у 70 региона земље.

"Овогодишњи празник је посебан, јер се мимо главног догађаја обиљежава и 110 година од ступања на дужност прве подморнице, али и 100 година од стварања морске авијације", рекао је Ненашев.

И руски министар одбране Сергеј Шојгу честитао је војницима и ветеранима 320 година руске морнарице, истакавши високу професионалност у рјешавању војних задатака али и у борби против тероризма.