latinica  ћирилица
31/07/2016 |  19:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Керн оштро одбацио Ердоганове ставове

Аустријски канцелар Кристијан Керн оштро је одбацио тврдње турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, према коме Турци у Аустрији и Њемачкој немају право да демонстрирају.
Заставе ЕУ и Турске (фото: © Sputnik/Алексеј Даничев) -
Заставе ЕУ и Турске (фото: © Sputnik/Алексеј Даничев)

"Та тврдња се мора оштро одбацити", написао је Керн на свом фејсбук профили истичући да је то покушај да се подстичу емоције у туђој земљи.

Околност да у Аустрији постоји право на слободно изражавање мишљења, окупљања и демонстрација и за мањине и политички другачије мишљенике је оно што је разликује од Турске, поручује аустријски канцелар.

Керн је подвукао да су му, као социјалдемократи, посебно важна основна демократска права и да ће их бранити и за оне чије политичко мишљење не дијели.

Истовремено је нагласио да је коришћење тих права везано за обавезе.

"Ко другима пријети, примјењује силу, позива на прислушкивање, сије мржњу или на било који други начин крши правила, против њега ће пуном снагом дјеловати органи Републике Аустрије. Поред тога је злоупотреба вјерских мотива за правдање ауторитарне политике, у Аустрији не само неуобичајена, већ и потпуно неприхватљива", подвукао је Керн.

Ердоган је, у једном говору, у петак увече напао Аустрију и Њемачку, поручивши западу да се "баве својим стварима".