latinica  ћирилица
18/08/2016 |  10:36 | Аутор: СРНА

Подршка новој управи државног фонда Либије

Владе Француске, Њемачке, Италије, Шпаније, Велике Британије и САД поздравиле су именовање привременог панела за управљање либијским државним фондом у вриједности од 67 милијарди долара.
Либија - Фото: Beta/AP
ЛибијаФото: Beta/AP

"Владе позивају Либијце да подрже либијску Владу националног јединства у очувању и заштити независности и интегритета либијских финансијских институција ради добробити свих Либијаца", наводи се у саопштењу.

Либијска Влада, која има подршку УН, саопштила је прије два дана да је именовала петочлани панел који ће привремено управљати државним финансијским фондом.

Шеф панела је један од бивших директора овог фонда Али Мохамед Хасан.

Фонд је основан у вријеме владавине Моамера Гадафија како би улагао новац зарађен продајом нафте. У вријеме када је Гадафи свргнут и убијен 2011. године, фонд је постао други по величини у Африци.

Попут већине либијских институција, фонд је постао жртва сукоба међу различитим фракцијама током 2014. године, када су двије супарничке стране тврдиле да имају право да га контролишу.

Влада националног јединства саопштила је да ће привремена управа представљати Либију у свим судским споровима у које је фонд укључен, али да нема право да располаже његовом имовином.