latinica  ћирилица
18/08/2016 |  17:03 ⇒ 17:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Чавушоглу: Турска разматра војну сарадњу са Русијом

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу изјавио је данас за Спутњик, да НАТО не сарађује у потпуности с Анкаром и наговијестио да би Турска могла да размотри војну сарадњу са Русијом.
Мевлут Чавушоглу - Фото: AFP
Мевлут ЧавушоглуФото: AFP

Турски шеф дипломатије је истакао да Анкару забрињава мањак спремности НАТО да сарађује са Турском, која је чланица Сјеверноатлантске алијансе, пренио је сајт РТ.

- Чини се да чланице НАТО избјегавају да сарађују по питању размјене технологије и заједничких инвестиција. Турска намјерава да сама развије своју одбрамбену индустрију и ојача свој систем одбране - рекао је Чавушоглу.

- У том смислу, ако би Русија показала интерес за то, ми смо спремни да размотримо могућност сарадње у том сектору - одговорио је Чавушоглу на питање новинара Спутњика за могућност сарадње са Русијом у сектору одбране.

Он је и прије недјељу дана за Анадолију изјавио да ће Турска и Русија размотрити успостављање заједничког војног, обавјештајног и дипломатског механизма, и додао, да односи са НАТО нису задовољавајући у тој мјери у којој би он желеи.

- Турска је до сада жељела да сарађује са чланицама НАТО. Али резултати које смо имали нас нису задовољавали. Зато је нормално да потражимо друге опције. Али ми не сматрамо да је то потез против НАТО - рекао је Чавушоглу.