latinica  ћирилица
18/08/2016 |  17:12 ⇒ 20:52 | Аутор: ТАНЈУГ

САД пребацују нуклеарно оружје из Турске у Румунију

САД пребацују нуклеарно оружје из Турске у Румунију, усред погоршања односа између Вашингтона и Анкаре, потврдила су два независна извора за бриселски портал ЕurActiv.com.
Наоружање (фото: © Flickr/ U.S. Missile Defense Agency) -
Наоружање (фото: © Flickr/ U.S. Missile Defense Agency)

Према једном од тих извора, премјештање је веома проблематично у техничком и политичком смислу.

"Није лако пребацити двадесетак нуклеарних бомби", рекао је тај извор.

Према посљедњем извјештају Симсон центра, од Хладног рата око 50 америчких тактичких нуклеарних бомби стационирано је у турској бази Инџирлик, стотинак километара од сиријске границе.

Послије пропалог покушаја пуча у Турској, струја у Инџирлику је искључена, а турска влада је забранила америчким авионима да полијећу и слијећу у базу. На крају је и командант базе ухапшен због умијешаности у пуч.

Не зна се да ли би САД могле да задрже контролу над тим оружјем у случају дуготрајног грађанског рата у Турској, каже се у извјештају.

Други извор рекао је да су се послије покушаја пуча, америчко-турски односи толико погоршали да Вашингтон више не вјерује Турској да би ту могао да држи наоружање.

Америчко наоружање премјешта се у ваздушну базу Девеселу у Румунији, додаје тај извор. Та база је у близини града Каракал, а такође је и нови дом америчког рактетног штита што је наљутило Русију, а стационирање тактичког америчког нуклеарног оружја надомак руске границе вјероватно ће још више разљутити Москву.

ЕurАctiv.com је послао питања министарствима спољних послова Турске и Румуније за коментар која су обећала одговор, као и америчком Стејт департменту који је послије неколико сати саопштио да је питање прослиједио министарству одбране.

НАТО је послао порталу дипломатски срочен коментар који у имплицира да савезници морају да осигурају да америчко нуклеарно оружје размјештено у Европи остаје "безбједно".

Са друге стране, МИП Румуније оштро демантује информацију да је Румунија постала база за америчко нуклеарно оружје.

"Као одговор на ваш захтјев, румунски МИП снажно одбацује информацију коју сте поменули", наводи у писаном одговору портпарол Министарства.