latinica  ћирилица
23/09/2016 |  11:38 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Приједор: Отворена изложба "Прво међународно бијенале радова на папиру" (ВИДЕО)

Изложба "Прво међународно бијенале радова на папиру Приједор 2016'' отворена је у приједорском Музеју Козаре. Једино међународно бијенале у Републици Српској окупило је 92 аутора из 19 земаља, који су се представили са 140 радова. Изабраним ауторима додијељене су дипломе, похвале и награде.
Приједор: Међународно бијенале - Фото: РТРС
Приједор: Међународно бијеналеФото: РТРС

Награде за најбоље радове припале су Габријелу Белжону из Белгије, Жарку Врезецу из Словеније и Приједорчанину Предрагу Марјановићу.

Академски сликар Предраг Марјановић рекао је да му награда као Приједорчанину много значи, али да му подједнако значи медиторност жирија.

Сликарство, цртежи и графике те фотографија, примијењена умјетност и интермедија, изложбене су категорије радова које је оцијењивао међународни жири у саставу: Јанко Орач, академски сликар и Александар Бесин, музејски савјетник из Словеније те Приједорчанин Радован Крагуљ са адресом у Великој Британији.

Академски сликар Радован Крагуљ истакао је да скоро половина радова који су конкурисали за бијенале, нису дошли у обзир, што је, како каже, потпуно нормално.

На овогодишњи бијенале се пријавило 166 аутора из 21 државе, а жири је одабрао 140 радова од 92 аутора.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић наглашава да га највише радује чињеница да су аутори поклонили велики број радова Музеју Козаре, те да ће њихова ликовна збирка бити богатија за 108 врхунских радова.

Начелница Одјељења за друштвене дјелатности Гарада Приједора Љиљана Бабић рекла је да жели да манифестација оправда своје постојање, посебно што имају ликовну колонију "Сретен Стојановић", која је иза себе оставила велики број врло квалитетних дјела и кроз коју су прошли врхунски ликовни умјетници.

Додијељене су похвале и дипломе за Александра Костића из Србије и Оливера Шипку из БиХ, а радови ће бити изложени у Музеју Козаре и "Галерији 96" до 26. октобра.