latinica  ћирилица
23/09/2016 |  14:21 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Комић: Теслу и данас треба помно изучавати и тумачити

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић отворио је данас у Бањалуци изложбу "Књиге из Теслине личне библиотеке", истакавши да и послије 160 године од његовог рођења Теслу треба помно изучавати и тумачити.
Изложба "Књиге из Теслине личне библиотеке" - Фото: СРНА
Изложба "Књиге из Теслине личне библиотеке"Фото: СРНА

Комић је рекао да је ова изложба прилика људима да завире у свијет који је обликовао Теслу и који је велики српски научник неповратно трансформисао са више од 800 проналазака и патената из разних области.

"Можда ће нам ова изложба књига помоћи да боље разумијемо како је младић са четири цента и писмом препоруке испред Едисонове канцеларије у Њујорку 1884. године успио промијенити свијет", нагласио је Комић приликом отварања изложбе у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Директор ове установе културе Љиљана Петровић Зечић истакла је значај ове изложбе у институционалном повезивању Народне и универзитетске библиотеке Српске и Музеја "Никола Тесла" из Београда, из којег су ови експонати стигли.

"Осим тога, 160 година од рођења великог и непревазиђеног научника заиста је добар повод да се запитамо колико се бавимо Теслом и колико знамо о њему, те да ли смо изразили довољно поштовања према његовом раду и дјелу", рекла је Зечићева новинарима.

Наводећи да у Бањалуци има неколико обиљежја која носе Теслино име, Зечићева је истакла да тога треба да буде више.

"Многи не знају да, осим што је био научник, истраживач, мислилац, Тесла је био и умјетник, јер је писао поезију, али никада није објавио ниједну своју књигу", навела је Зечићева.

Она је додала да посјетиоци ове изложбе имају прилику видјети књиге из Теслине личне библиотеке из различитих области, које је он непроцјењиво волио.

Директор Музеја "Никола Тесла" из Београда Бранимир Јовановић рекао је да је ова изложба само дио Теслине заоставштине и блага које Музеј чува.

"Имамо више од 160.000 оригиналних докумената, око 50.000 новинских исечака, те хиљаде књига и часописа, као и његових личних предмета, које чувамо у Музеју", рекао је Јовановић.

Он је изразио наду да ће посјетиоци изложбе уживати у свему што је Тесла користио као ресурс за своја истраживања и размишљања.