latinica  ћирилица
23/09/2016 |  21:51 ⇒ 24/09/2016 | 16:22 | Аутор: СРНА

Приједор: Отворени 44. Књижевни сусрети

У Позоришту Приједору вечерас су отворени 44. Књижевни сусрети, који ће сутра бити настављени на Козари.
Приједор - књижевно вече - Фото: СРНА
Приједор - књижевно вечеФото: СРНА

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да ови сусрети заузимају високо мјесто у календару културних дешавања Републике Српске, а сигурно и шире.

"Ови књижевни сусрети су својеврстан поетски помен за Скендера Куленовића и за његову мајку Кнежопољку, за све који су остали на Козари на вјечном бранику, за оне који су кренули са Козаре у пратњи бајонета и пушака на пут са кога се нису вратили. Ово је помен за све њих", истакао је Малешевић.

Он је додао да су Сусрети омогућили да се у свим поткозарским општинама нађу пјесници који треба да подстакну књижевно стваралаштво код наше дјеце и да је то велики значај сусрета.

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да ова манифестација пружа грађанима, првенствено ученицима, да директно упознају и комуницирају са творцима лијепе писане ријечи.

"То је уз читање књига један од најљепших осјећаја, а поносни смо и јер је ово једна од најстаријих манифестација у Републици Српској. Кад погледате списак добитника награде Скендер Куленовић, то су најеминентнија имена бивше југословенске књижевности", рекао је Павић.

Он је овогодишњем лауреату Зорану Костићу уручио награду "Скендер Куленовић“ коју је добио за најбољу књигу у 2015. години под називом "Таче печат".

Костић је истакао да је велика част добити ово признање које је једно од најугледнијих на комплетном српском књижевном простору.

На свечаности отварања сусрета наступили су пјесници Татјана Бијелић, Милован Марчетић, Мошо Одаловић, Стеван Тонтић, Мирослав Максимовић, Ранко Павловић, Боро Капетановић, Матија Бећковић и Дара Секулић. У програму су учествовале и глумице Биљана Ђуровић и Јелена Гавриловић.

Поводом овог догађаја у холу позоришта постављена је изложба о Петру Кочићу коју је припремила Народна библиотека "Ћирило и Методије".

Организатор манифестације је град Приједор, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, а саорганизатори град Бањалука и општине Србац, Градишка, Лакташи, Нови Град, Костајница и Козарска Дубица.

Сусрети ће бити настављени сутра на Мраковици гдје ће бити одржана централна манифестација "Велики поетски час".

Након полагања вијенаца испред спомен-бисте Скендеру Куленовићу и наступ пјесника и глумаца, лауреату Зорану Костићу биће уручена статуета "Љубијски рудар", чији је покровитељ приједорско предузеће "Арцелор Митал".