latinica  ћирилица
14/10/2016 |  13:11 ⇒ 13:16 | Аутор: РТРС

Потписани уговори о изградњи станова за избјегле и расељене у БиХ

У Сарајеву су данас потписани уговори о изградњи 133 стана за трајно стамбено збрињавање избјеглих и расељених лица у шест федералних општина и градова, укупне вриједности 5.655.692 КМ.
Семиха Боровац - Фото: СРНА
Семиха БоровацФото: СРНА

Уговоре су потписали министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац, федерални министар расељених лица и избјеглица Един Рамић и директор Фонда за повратак БиХ Небојша Шврака са начелницима и градоначелницима шест федералних општина и градова, те изабраним извођачима радова.

Потписивањем уговора почиње изградња 62 стана у Зеници, по 20 у Тузли и Босанском Петровцу, 16 у Олову, девет у федералном дијелу Фоче и шест у општини Пале-Прача.

Боровчева је рекла новинарима да су станови намијењени за избјегла и расељена лица која живе у овим градовима и општинама без ријешеног стамбеног питања и у неусловним смјештајима.

Она је додала да ће станови бити у власништву локалних заједница које су обезбиједиле инфраструктурно опремљено земљиште, а тиме и учешће БиХ у овом пројекту.

"У оквиру трећег потпројекта Пројекта стамбеног збрињавања биће изграђено 20 зграда са укупно 438 станова, од којих 178 у Федерацији БиХ, 252 у Републици Српској и осам у Брчко дистрикту, у вриједности већој од 30 милиона КМ", рекла је Боровчева.

Према њеним ријечима, радови ће трајати 10 до 15 мјесеци, а свих 512 станова, у којима ће свој дом наћи око 2.000 избјеглих и расељених лица, требало би да буду усељени од јесени 2017. до прољећа 2018. године.

Федерални министар расељених лица и избјеглица Един Рамић каже да су већ уговорени радови за изградњу 18 станова у општини Илиџа, седам у Јајцу, док је израда главних пројеката за изградњу 20 станова у Горажду у завршној фази. Додатно су обезбијеђена средства за изградњу још 34 стана у Тузли.

Пројекат стамбеног збрињавања у БиХ, у оквиру Регионалног стамбеног програма, проводе Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске, федерално Министарство расељених лица и избјеглица и Одјељење за расељена лица, избјеглице и стамбена питања Брчко дистрикта у сарадњи са локалним заједницама.

Изградња станова финансира се из мултидонаторског Фонда регионалног стамбеног програма, са преовлађујућим учешћем ИПА средстава које је обезбиједила ЕУ.

Извор: СРНА