latinica  ћирилица
15/10/2016 |  13:09 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Путин у Индији на састанку БРИКС-а

Индијска савезна држава Гоа, позната по туристичким одмаралиштима, претворена је у зону појачане безбједности уз хиљаде припадника паравојних трупа, Обалске страже и полиције који надгледају мјеста на којима се током овог викенда одвија осми самит држава БРИКС-а.
Владимир Путин и Нарендра Моди - Фото: Screenshot
Владимир Путин и Нарендра МодиФото: Screenshot

Безбједносне снаге користе псе трагаче и детекторе мина док чешљају пјешчане плаже близу хотела од пет звјездица у селу Бенаулим, гдје су смјештени лидери БРИКС-а, преноси АП. Нико ко није овлашћен не смије да крочи на травњаке око хотела, а агенти у цивилу и униформисана полиција формирали су неколико редова безбједносне заштите.

Руски предсједник Владимир Путин стигао је данас у индијску савезну државу Гоа на разговоре са премијером Индије Нарендром Модијем.

Састанак двојице лидера одржава уочи дводневног самита држава БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка) који данас почиње у Гои. Сусрет Модија и Путина прво се одвија у уском формату, а разговори ће бити потом настављени у оквиру делегацијамаа двије земље.

Путин и Моди требало би данас да потпишу споразуме у области енергетике и одбране у знаку продубљивања односа двије земље у оквиру самита земаља Брикса, који представља 53 одсто свјетског становништва и око 16.000 милијарди долара БДП. Они ће разговарати о регионалним безбједносним питањима и пријетњи глобалног тероризма, а такође се надају да ће зауставити удаљавање двије земље од када се Индија блискије повезује са САД.

Путин и Моди ће даљински преко видео линка поставити камен темељац за сљедећу фазу нуклеарне електране коју је Русија саградила у југоисточној индијској држави Тамил Наду.

Индија и Русија данас треба да потпишу споразум вриједан више милијарди долара о испоруци Индији најмодернијег руског антиракетног одбрамбеног система С 400, који може да обезбиједи заштиту од неколико стотина километара.

Индија ће са своје стране поменути забринутост због све већих веза Русије са индијским ривалом Пакистаном. Русија и Пакистан недавно су спровели заједничке војне вјежбе, што би до скора било незамисливо.

Индија се брине око руског продубљивања веза и са Кином, на шта Њу Делхи гледа са негодовањем.

Извор: Танјуг