latinica  ћирилица
15/10/2016 |  15:03 | Аутор: РТРС

Меркелова: Нема уступака Великој Британији

Њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је данас да Велика Британија не може добити уступке по питању слободе кретања, а да при том задржи пун приступ европском јединственом тржишту.
Ангела Меркел - Фото: AFP
Ангела МеркелФото: AFP

Велика Британија, која је на референдуму 23. јуна подржала опцију за излазак из ЕУ, суочава се са изазовом добијања новог трговинског споразума са ЕУ, док покушава да има више контроле над миграцијом из блока, чиме ће прекршити принцип слободе кретања, који је кључан за приступ слободном тржишту.

"Уколико почнемо правити успутке по питању слободе кретања, онда ће се сутра појавити нека друга земља са ставом - ни ми не желимо тако велики број радника из Бугарске и Румуније", рекла је Меркелова на конференцији омладинског крила њене странке Хришћанско-демократске уније /ЦДУ/.

Она је нагласила да би се потом могла појавити нека трећа земља са истим ставом, те радикалније снаге из Европе што би могло довести до поновног затварања граница, чиме не би било никаквог кретања, а самим тим ни Европе.

Меркелова је напоменула да то да ли ће Велика Британија добити приступ јединственом европском тржиштву зависи од тога да ли ће прихватити четири слободе ЕУ, укључујући и слободу кретања људи.

"Ако Велика Британија каже не, онда неће имати пун приступ европском јединственом тржишту", каже Меркелова.

Извор: СРНА