latinica  ћирилица
15/10/2016 |  16:00 | Аутор: РТРС

Породица Леха Качињског пристала на ексхумацију тијела

Породица бившег пољског предсједника Леха Качињског, који је погинуо 2010. године у авионској несрећи, пристала је на ексхумацију његовог тијела у склопу нове истраге те несреће, изјавио је данас његов брат близанац Јарослав Качињски.

"Сложио сам се са одлуком тужиоца да буде спроведена ексхумација. Остаци мог брата ће бити међу првима, ако не и први, који ће бити ексхумирани", рекао је Јарослав Качињски, лидер владајуће пољске Партије права и правде (ПиС), у интервјуу сајту "Онет њуз".

Предсједнички авион се у априлу 2010. срушио изнад Смоленска, на западу Русије, при чему је погинуло свих 96 путника и чланова посаде, а странка ПиС вјерује да је то било убиство.

Та странка, која је дошла на власт пре годину дана, оцијенила је "скандалозном" истрагу авионске несреће, коју је покренула претходна либерална влада, на чијем челу се налазио садашњи предсједник Европског савјета Доналд Туск.

"Кад су тијела послије несреће пребачена у Пољску, над њима није извршена аутопсија", рекао је Качињски.

Делегација на челу са предсједником, а у којој се налазила и прва дама, шеф пољске Централне банке и неки од највиших војних званичника, била је на путу за Русију како би присуствовала церемонији поводом годишњице масакра на хиљаде пољских официра у Катинској шуми од стране совјетске тајне полиције 1940. године.

Качињски никад није крио како вјерује да је авионска несрећа намјерно изазвана, али пољски и руски истражни органи никад нису пронашли ниједан доказ за то.

Влада на челу са ПиС је покренула сопствену истрагу несреће, пошто је одбацила закључке претходне истраге, према којима су за пад авиона криви лоши временски услови, као и грешке пољских пилота и руске контроле летења.

Извор: Танјуг